Vene teadlased prognoosivad Siberi kliima külmenemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siberi lapsed end treenri pilgu all 23-kraadises külmas karastamas. Foto on tehtud möödunud nädalal Krasnojarskis.
Siberi lapsed end treenri pilgu all 23-kraadises külmas karastamas. Foto on tehtud möödunud nädalal Krasnojarskis. Foto: SCANPIX

Lääne-Siberi kliimamudeli aastaks 2015 konstrueerinud Venemaa Tomski teadlased prognoosivad seal ilmastiku külmenemist.

«Tegime kindlaks, et lähiaastatel on oodata palju karmimaid talvekuid. Sellest järeldub, et taristu tuleb palju hoolikamalt ette valmistada - soojustrassid, energiatagavara, katlamajad,» ütles täna Venemaa teaduste akadeemia Siberi osakonna kliima ja ökosüsteemide instituudi laborijuhataja Ivan Ippolitov pressikonverentsil.

Tema sõnul oli 1980. aastatel veebruari keskmine temperatuur -20 kraadi, 1995. aasta paiku -16 kraadi, 2010. aastal aga oli keskmine temperatuur -20 kraadi kraadi ja see alaneb jätkuvalt.

«Võib oodata, et 2015. aastaks lööb temperatuur 1980. aastate rekordi ja alaneb veelgi,» märkis Ippolitov.

Pressikonverentsil esinenud instituudi nooremteadur Jelena Harjutkina teatas, et üleilmne soojenemine jätkub, kuid selle tempo on aeglustunud. Konkreetset seletust sellele tema sõnul seni pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles