Europarlamendi saadikud plagieerivad USA lobiste

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lobistide muudatusettepanekute kopeerimise europarlamendi saadikute poolt avastas Austria tudeng Max Schrems, kes sai tuntuks 2011. aastal, mil ta palus Facebookil eemaldada kõik tema isikuandmed internetist.
Lobistide muudatusettepanekute kopeerimise europarlamendi saadikute poolt avastas Austria tudeng Max Schrems, kes sai tuntuks 2011. aastal, mil ta palus Facebookil eemaldada kõik tema isikuandmed internetist. Foto: SCANPIX

Käputäis Euroopa Parlamendi liikmeid on sõna-sõnalt üritanud sisestada USA suurte IT-firmade muudatusettepanekuid Euroopa Liidu uude andmekaitseseadusesse, teatas mittetulundusorganisatsioon Privacy International.

Londonis tegutseva organisatsiooni eile avaldatud raportis on teiste seas mainitud Briti konservatiivi Malcolm Harbourit, kes juhatab europarlamendi siseturu komiteed ja on andmekaitse-eelnõu variraportöör. Aruande teatel tegi Harbour eelnõu muutmiseks ettepanekuid, mille sisust üle 25 protsendi oli otse lobistide paberitest kopeeritud, vahendas EUobserver.

Ühel puhul soovisid internetikaubamaja Amazon ja oksjonisait Ebay kustutada ELi seaduse kavandist lõigu, mis keelaks firmadel kasutada inimeste andmeid, kui neilt pole selget nõusolekut saadud. Amazon soovis ka muuta sätet, mille eesmärk oli kaitsta ELis kogutud, kuid väljaspool ELi säilitatavaid andmeid.

Harbouri poolt esitatud ettepanekud peegeldavad mõlemat seisukohta.

Harbour ütles EUobserverile, et tõsiasi, et isikuandmete kasutuse ja kaitsega seotud firmad on nõus mingite seadusmuudatustega, ei ole põhjus nende eiramiseks. Ta märkis, et kohtus lisaks ettevõtetega ka tarbijaorganisatsioonide ja valitsuste esindajatega.

Harbouri ja veel paarikümne eurosaadiku kahtlase käitumise avastas Austria juuratudeng Max Schrems, kes sai tuntuks 2011. aastal, mil ta palus Facebookil eemaldada kõik tema isikuandmed internetist ja juhib praegu organisatsiooni Europe vs. Facebook.

Ta ütles EUobserverile, et võrdles Brüsselisse europarlamendi liikmetega kohtuma tulles lobipabereid saadikute poolt esitatud seadusettepanekutega ning avastas sealt identseid lauseid.

ELi andmekaitseseaduse kavand näeb ELi kodanikele ette võimalust sundida firmasid kohe kustutama nende isiklikke andmeid. USA on sellele aga vastu, väites, et see piiraks IT-tööstuse innovatsiooni.

Ühtki Eesti europarlamendi saadikut andmekaitse alal lobistide plagieerimises ei süüdistata, selgub leheküljelt lobbyplag.eu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles