Rootsi piraadipartei pürgib Euroopa Parlamenti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraadipartei tegemas Stockholmis tänavakampaaniat.
Piraadipartei tegemas Stockholmis tänavakampaaniat. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi valimised juunis võivad lõhata Rootsis poliitilise üllatuspommi, sest seal on tekkimas reaalne lootus, et väljavalitute sekka jõuab ka autoriõigusseaduste muutmist nõudva Piraadipartei esinumber.


Dagens Nyheteri tellitud värske Synovate küsitluse tulemused näitavad, et erakonda toetab juba 5,1 protsenti rootslastest, mis annab selle esinumbrile Christian Engströmile lootust europarlamenti valituks osutuda, vahendas YLE Uutiset.

Piraadipartei sai tugevama tuule purjedesse pärast viimaste aegade suurt poleemikat autoriõiguste teemal ja failijagamissaidi Pirate Bay pidajate süüdimõistmist Stockholmi kohtus. Seejärel hakkas kiiresti kasvama ka partei liikmete arv.

Eelmistel riksdagi valimistel said kolme aasta eest erakonnastunud «piraadid» veel vaid 0,6 protsenti häältest. Parteid toetavad eeskätt noored inimesed ning eagrupis 18-29 aastat on see populaarsuselt teisel kohal, palju toetajaid on üle võidetud rohelistelt ja vasakpoolsetelt.

Euroopa Parlamendi valimistel võib aga erakonnale saatuslikuks saada noorte passiivsus ja vähene valimisind. Samuti on «piraadid» juba silma jäänud suurtele parteidele ning näiteks sotsid asusid juba kritiseerima nende seisukohti, vahendas Helsingin Sanomat.

Synovate sellekevadine esimene eurobaromeeter ennustab edu lähenevatel valimistel võimulolevale moderaatide leerile, kelle toetus küündib 29,7 protsendini, opositsioonilisi sotsiaaldemokraate toetab aga pea sama palju inimesi - 29,2 protsenti.

Dagens Nyheteri tellitud küsitlusel osales 1496 inimest, kes avaldasid oma arvamust 20.-27. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles