NATO saatis Simmi pärast välja kaks Vene diplomaati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: prokuratuur

NATO saatis eile vastuseks Herman Simmi spiooniskandaalile välja kaks Vene diplomaati, kirjutas

Financial Times

.


Üks väljasaadetud venelastest oli Moskva ELi suursaadiku Vladimir Tšižovi poeg. Nii tema kui ka teine diplomaat töötasid Venemaa NATO esinduse juures ning tegutsesid ilmselt luureagentidena, väitsid NATO allikad eile hilisõhtul ajalehele.

Väljasaadetud Vene diplomaadid polnud Simmi juhtumiga otseselt seotud, kuid NATO allikate sõnul tekitas spiooniskandaal alliansi julgeolekule nii suurt kahju, et NATO oli sunnitud karmilt reageerima.

Venemaa ei ole NATO sammule veel vastanud, ent alliansi otsus tuli tundlikul ajal, mil USA ja teised lääneriigid üritavad pärast mullust sõda Gruusias Venemaaga suhteid taastada.

Eile kohtusid 28 NATO liikmesriigi suursaadikud Brüsselis Venemaa esindaja Dmitri Rogoziniga. Tegemist oli esimeste ametlike kõnelustega sõja järel.

NATO ja muid kaitsesaladusi Venemaale edastanud 61-aastane Herman Simm mõisteti veebruaris süüdi riigireetmises ja mõisteti 12 ja pooleks aastaks vangi. Uurijad on nimetanud juhtumit suurimaks spiooniskandaaliks NATO ajaloos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles