Analüüs: kellel Balti presidentidest on parimad nõunikud?

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti president Toomas Hendrik Ilves, Leedu president Dalia Grybauskaite ja Läti president Andris Berzins poseerisid fotograafidele Raudondvarises Leedus mullu 28. novembril.
Eesti president Toomas Hendrik Ilves, Leedu president Dalia Grybauskaite ja Läti president Andris Berzins poseerisid fotograafidele Raudondvarises Leedus mullu 28. novembril. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

Nõunik peab olema intelligentsem, kui inimene, kellele ta nõu annab. Leedu president Dalia Grybauskaitė nii ei arva, samas koosnevad tema Eesti ja Läti ametikaaslaste kantseleid märkimisväärse hariduse, kogemustepagasi ja autoriteediga inimestest, analüüsib portaal 15min.lt.

Grybauskaitė nõunikud tõusid Leedus jututeemaks kohe pärast naise ametissevalimist 2009. aastal.

Ta valis oma õigusnõunikuks ülikooli lektori Solveiga Cirtautiene, välisnõunikuks suursaadik Darius Semaška, kaitsenõunikuks kaitseministeeriumi operatiivosakonna asedirektori Jonas Markevičiuse, majandusnõunikuks SEB panga vanemanalüütiku Nerijus Udrėnase ning hariduse- ja kultuurinõunikuks endise haridusministri asetäitja Virginija Būdienė.

Presidendi kõneisikuks kutsuti ajakirjanik Linas Balsys, suurima üllatusena tuli aga Grybauskaitė otsus nimetada poliitikaanalüütikuks endine ajakirjanduse lektor ja sotsiaalteaduste doktor Audronė Nugaraitė.

Pärast kolme ametisolekuaastat on Markevičius, Udrėnas ja Būdienė endiselt presidendi meeskonna liikmed. Cirtautienė asemele võeti Rasa Svetikaitė, samal ajal kui Jovita Neliupšienė liitus meeskonnaga pärast seda, kui Semaška määrati suursaadikuks Hollandisse.

Balsys lahkus presidendi alluvusest erimeelsuste tõttu ja valiti seejärel parlamenti, tema asemele tuli ajakirjanik Daiva Ulbinaitė. Poliitikaanalüütik Nugaraitė lahkus ametist aasta pärast, tema koht jäi vakantseks, kuni kogu osakond ära kaotati.

Vahetult pärast ametisseasumist oli Grybauskaitėl tavaks öelda, et tema meeskond ei ole kõige olulisem, kuna otsuseid langetab ta ise. «Minu nõunike ainukesed privileegid on pikad tööpäevad ja raske töö,» ütles ta.

Tema meeskonda kuulunud inimesed annavad vaevu välja eksperdi mõõdu ja on pigem tipp-poliitika uustulnukad.

Noored ja kogenematud

Poliitikaanalüütik Algis Krupavičius pole kolme aasta jooksul muutnud oma arvamust presidendi nõunike kohta – need on tema sõnul noored inimesed, kel napib akadeemilist, poliitilist ja elukogemust.

«Ma ei ütle, et tema meeskond on halb, aga selles puudub tasakaal teadmiste ja kogemuste vahel. See võib olla üks põhjus, miks Leedu välispoliitika on olnud eesmärgipäratu.»

Vaatlejad ütlevad, et poliitikaanalüüsi osakonna kaotamine on mõjunud halvasti Grybauskaitė võimele tulemuslikult suhelda parlamendi ja valitsusega. Tema pressiteenistus kommenteerib peaasjalikult sisepoliitika küsimusi. Krupavičiuse meelest võib see olla üks põhjus, miks eelmise aasta parlamendivalimiste järel viibis valitsuse moodustamine. «Presidendi kantselei saatis valesid signaale ja ründas poliitikuid.»

Tugevad eestlased

Toomas Hendrik Ilves, kes valiti Eesti presidendiks tagasi 2011. aastal, jätkas suuresti sama meeskonnaga nagu eelmisel presidendiperioodil. Presidendi meeskonda juhib Siim Raie, pikaajaline Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor ja Läänemeremaade Kaubanduskodade Assotsiatsiooni liige.  

Endine õigusnõunik Aaro Mõttus asendati Ülle Madisega neli aastat tagasi. Enne seda juhtis doktorikraadiga Madise riigikontrolli auditiosakonda. Ta on tunnustatud õigusekspert ja üks paremini tuntud riigiametnikke Eestis, keda sageli kutsutakse poliitikasaadetesse ekspertarvamuse saamiseks.

Välisnõunik Margus Laidre on tuntud ajaloolane, doktor, mitmete raamatute diplomaatiaajaloo raamatute autor ja endine suursaadik.

2006. aastal kutsus president oma kõneisikuks päevalehe Postimees tunnustatud ajakirjaniku ja toimetaja Toomas Sildami. Kõige värskem lisandus presidendi meeskonnas on Iivi Anna Masso, atlandiülestes ringkondades tuntud intellektuaal, Eesti ainukese välispoliitikaajakirja Diplomaatia peatoimetaja ja Postimehe kolumnist.

Pärast oma teist valimisvõitu kutsus Ilves oma kaitsenõunikuks kaitseministeeriumi ametniku ja endise Eesti esindaja NATO juures, Andres Vosmani. Eelmisel aastal vahetas Vosmani välja Merle Maigre, kelle CV-sse kuulub ka ametikoht NATO peasekretäri juures.  

Usaldus advokaatide vastu

Andris Bērziņš, kes valiti Läti presidendiks 2011. aastal, usaldas oma kantseleid juhtima Gundars Daudze, Seimi endise spiikri.

Doktor Marģers Krams, kes nõustab presidenti välispoliitika alal, oli enne Läti saadik Kanadas ja Maailma kaubandusorganisatsiooni juures.

Õigusnõunik Edgars Pastars, kes lähiajal ametist lahkub, on üks enim respekteeritud uue põlvkonna advokaate. Tema kogemustepagasisse kuulub mitmete riigiasutuste nõustamine. Kaitsenõunik Janis Maizitisel, riigikaitse nõukogu juhil, on õigusteaduste kraad ja ta töötas varem Läti peaprokurörina.

Oma kõneisikuks kutsus president Liga Krapane, kes oli sarnases ametis ka peaminister Valdis Dombrovskise meeskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles