Keskkonnaaktivistid muretsevad Tšernobõli tuumajaama pärast

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustused Tšernobõli tuumajaama masinaruumis.
Purustused Tšernobõli tuumajaama masinaruumis. Foto: SCANPIX

Keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace aktivistide sõnul on eile Põhja-Ukrainas Tšernobõli tuumajaamas toimunud katusevaring murettekitav.

«Isegi kui radiatsioonitase ei muutunud, on see murettekitav märk,» ütles Greenpeace´i esindaja Venemaal Vladimir Tšurov uudisteagentuuri AFP vahendusel. «Kui turbiiniruumis sektsioonid alla kukkuvad, ei ole mingit garantiid, et järgmisena ei kuku 1986. aastal ehitatud sarkofaag,» lisas Tšurov.

Tšernobõli tuumajaama esindaja Maia Rudenko sõnul ei maksa Greenpeace´il aga muretseda, kuna sarkofaagi tugevdati aastatel 2004-2008 ning see peaks vastu pidama kuni 2023. aastani. «Risk puudub absoluutselt,» kinnitas Rudenko.

Ukraina võimude teatel varises lume raskuse tõttu sisse tuumajaama turbiiniruumi katus ja osa seintest. Pärast 1986. aasta reaktoriplahvatust ehitatud katus pole aga osa reaktorit katvast sarkofaagist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles