USA firma: kräkkerid tegutsevad Hiina relvajõudude toel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus küberkurjategijast
Kunstniku nägemus küberkurjategijast Foto: SCANPIX

USA asutusi rünnanud kräkkerid tegutsevad Hiina relvajõudude toel või isegi nende koosseisus, selgus täna USA küberkaitsefirma Mandiant raportist.

Firma jälgis kolme aasta jooksul sadu küberrünnakuid USA ajalehtedele, valitsusasutustele ja ettevõtetele ning tuli järeldusele, et rünnakute korraldajad asuvad «peamiselt Hiinas ja Hiina valitsus on nendest teadlik».

Raport keskendub rühmitusele koodnimetusega APT1 (Advanced Persistent Threat), mis olla varastanud tohutu hulga informatsiooni ja võtnud sihikule olulise taristu nagu näiteks USA energiajaotusvõrgu.

«Meie arvates on APT1 võimeline sedavõrd pikaaegseks ja ulatuslikuks küberspionaažiks suuresti seetõttu, et saab otse valitsuselt tuge,» ütles Mandiant.

Raporti kohaselt võib APT1 näol olla tegemist Hiina rahvavabastusarmee osakonnaga 61398. Küberrünnakute digitaaljäljed viivad 12-korruselise hooneni Shanghai eeslinnas, ütles Mandiant.

Kräkkerid tungisid hiljuti ajalehtede The New York Times ja Wall Street Journal arvutisüsteemidesse. NYT-i kohaselt varastati neilt salasõnu ja nuhiti 53 töötaja arvutites, pärast seda kui leht oli avaldanud artikli Hiina peaministri Wen Jiabao lähedaste varandusest.

Hiina on küberrünnakusüüdistused tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles