Lõuna-Osseetia liider kiitis Vene piirivalvurite abivalmidust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistliku Lõuna-Osseetia liider Eduard Kokoitõ.
Separatistliku Lõuna-Osseetia liider Eduard Kokoitõ. Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Osseetiasse saabunud Vene piirivalvurid on kohalikele elanikele suureks abiks, rääkis Gruusiast lahku löönud piirkonna võimujuht Eduard Kokoitõ ajakirjanikele.


«Vastavalt 30. aprillil allkirjastatud leppele saabusid Lõuna-Osseetiasse Vene piirivalvurid. Praegu seavad nad ennast sisse. Esimese piirivalvurite rühma esimesed Lõuna-Osseetias viibitud päevad ja nende kontaktid kohalike elanikega väärivad väga kõrget hinnangut,» ütles Kokoitõ, vahendas uudisteagentuur BNS Interfaxi teadet. 

Ta kiitis Vene piirivalvurite «kõrget professionaalsust» ja rõhutas, et piirivalvurid abistavad kaugemate külade elanikke ning samal ajal tähistavad «väga professionaalselt ja efektiivselt vabariigi riigipiiri».

«Moskvas allkirjastatud lepe annab Medvedev-Sarkozy leppele rohkem garantiisid ja täitmise aluseid. Kõige tähtsam on regiooni stabiilsus. Vene piirivalvurite tulek Lõuna-Osseetia ja Abhaasia piiridele aitab hoida olukorda Kaukaasias stabiilsena,» selgitas Kokoitõ.

Venemaa sõlmis Gruusiast lahku löönud Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga kahepoolsed lepped ühistegevusest piirikaitsel.

Lepetele kirjutasid 30. aprillil Moskvas alla Venemaa president Dmitri Medvedev, Abhaasia võimujuht Sergei Bagapš ja Lõuna-Osseetia liider Eduard Kokoitõ.

Lepped näevad ette «ühiseid jõupingutusi riigipiiri kaitsmisel». Selleks peavad Abhaasia ja Lõuna-Osseetia looma piirivalvevalitsuse, mis hakkab moodustama eraldi struktuuriüksuse Abhaasias ja Lõuna-Osseetias tegutseva Venemaa volitatud organi koosseisus.

Seni, kuni osseedid ja abhaasid oma piirivalvet moodustavad, delegeerivad nad oma piiri Gruusiaga kaitsmise Vene piirivalvele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles