Politoloogid: massilahkumine riigiduumast on alanud

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiduuma istungitesaal.
Riigiduuma istungitesaal. Foto: SCANPIX

Sel nädalal on juba kolm riigiduuma saadikut loobunud vabatahtlikult mandaadist, politoloogide oletusel on tegemist jõukate ametnike massilahkumise algusega võimult.

Otsa tegi lahti Ühtse Venemaa liige Vassili Tolstopjatov, kes teatas teisipäeval riigiduumast lahkumise soovist, vahendas forbes.ru.

Eelmise aasta septembris Ühtse Venemaa liige Dmitri Gudkov, et Tolstopjatovile kuulub osa Krasnodari krais registreeritud kolme firma aktsiatest. Aastal 2011. aasta tuludeklaratsiooni järgi teenis ta 7,3 miljonit rubla.

Eile teatas lahkumisotsusest Vladimir Pehtin (Ühtne Venemaa), kellel opositsionääri Aleksei Navalnõi andmetel on Miamis korter, mida rahvasaadiku tuludeklaratsioon aga ei kajasta.

Lisaks sai eile teatavaks ka miljardär Anatoli Lomakini lahkumisotsus. Ühtse Venemaa ridadesse kuuluva mehe varandus ulatub majandusajakirja Forbes andmetel 1,2 miljardi dollarini, mis annab talle väljaande edetabelis 79. koha.

Lomakini lahkumisavaldus vaadatakse reglemendikomisjonis läbi homme. Komisjoni esimees Sergei Popov rääkis, et 61-aastane miljardär soovib lahkuda tervislikel põhjustel, kuna tahab end ravida.

Eelmise aasta oktoobris loobus vabatahtlikult mandaadist Aleksei Knõšov (Ühtne Venemaa). Kahtluste järgi jätkas ta ettevõtlusega ka pärast riigiduumasse pääsemist.

Rahvusvahelise poliitilise ekspertiisi instituudi direktor Jevgeni Mintšenko arvab, et saadikute lahkumise taga on president Vladimir Putini seaduseelnõu, mille järgi ei tohi ametnikel olla välispankades kontosid.

«Mitmed minu tuttavad ametnikud kirjutavad ka lahkumisavaldusi, kuna inimesed on üsna jõukad, loomulikult on neil välismaal pangaarveid ja kinnisvara ning seetõttu peavad oma väärikusega sobimatuks mingite mängude mängimist: viia kõik offshore’idesse, kirjutada kinnisvara teisele nimele ja nii edasi,» rääkis ta.

Mintšenko arvates on seisukoht, mille järgi ei tohiks ametnikul olla välismaal pangakontot, vaieldav. Samas märkis ta, et Putini loogikast võib aru saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles