Rehvitootja Titan juht pilkas prantslaste «kolmetunnist tööpäeva»

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised seisavad Goodyeari rehvitehase väravas Põhja-Prantsusmaal Amiens'is.
Töölised seisavad Goodyeari rehvitehase väravas Põhja-Prantsusmaal Amiens'is. Foto: SCANPIX

USA rehvitootja Titan tegevjuht tõreleb Maurice Taylor prantslastega nende «kolmetunnise tööpäeva» pärast.

Taylori arvamusavaldus põhjustas solvumise pärast seda, kui ta oli naernud välja kolmetunnise tööpäeva ja öelnud, et tema firma oles päris rumal, kui võtaks üle kahjumiga töötava Goodyeari tehase Prantsusmaal Amiens’is, vahendas AFP.

«Olen käinud tehases mitu korda. Prantslastest töölised saavad kõrget palka ja seda vaid kolme töötunni eest,» kirjutas Taylor Prantsuse produktiivse majanduskasvu ministrile Arnaud Montebourg’ile.

Kirja, mis on dateeritud 8. veebruaril, avaldas majandusleht Les Echos.

«Neil läheb üks tund puhkehetkedeks ja lõunapausiks, jutu ajamiseks kulub kolm ja töö tegemiseks ka kolm tundi. Ma ütlesin seda Prantsuse ametiühingutegelastele otse näkku. Nad rääkisid mulle, et Prantsusmaal käibki nii!»

Goodyear teatas jaanuaris, et plaanib sulgeda 1173 töölisele tööd andva tehase, kus viis aastat kestnud läbirääkimised ametiühingutega jooksid liiva.

Taylori sõnul on Titanil kauaaegsed kogemused hätta sattunud tehaste ostmisel ja üles töötamisel, kuid antud ettevõtte vastu puudub firmal igasugune huvi.

«Titan plaanib osta Hiina või India rehvitehase, maksta tunni eest vähem kui ühe euro ja panna laevale kõik rehvid, mida Prantsusmaa vajab. Te võite need nn töölised endale hoida. Titanil pole huvi Amiens’is asuva tehase vastu,» kirjutas ta.

Minister Arnaud Montebourg vastas töösturile, et ta unustab justkui ära, mida Prantsusmaa endast kujutab, vahendas Le Nouvel Observateur. Ministri sõnul tegutseb riigis 20 000 välisfirmat ja Ameerika Ühendriigid on suurimaks välisinvestoriks.

Samas vihjas ta firma Titan väiksusele. «Võin ma tuletada meelde, et Titan on 20 korda väiksem kui Michelin (Prantsuse rehvifirma) ja 35 korda väiksema rentaablusega.»

Töönädala standardne pikkus on Prantsusmaal 35 tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles