ESA: Euroopa peab tõhustama meteoriidiseiret

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšeljabinski meteoriit.
Tšeljabinski meteoriit. Foto: SCANPIX

Euroopa peab tugevdama ohtlike meteoriitide seiret, hoiatas Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) asteroidiseireprogramm neljapäeval.

Nicolas Bobrinsky, kes juhib ESA nelja-aastast kosmoseteadlikkuse programmi (Space Situational Awareness – SSA) lubas 22. mail avada Roomas keskuse, mis koordineerib Maast mööduvate asteroidide vaatlusandmeid.

Samuti töötab SSA välja «kärbsesilma»-teleskoopi, millel on spetsiaalselt projekteeritud lai vaateväli, ütles ta.

Kuid Bobrinsky ütles, et sellest ei piisa ohu korral, mida kujutavad endast sellised meteoriidid nagu see, mis eelmisel reedel Venemaal Tšeljabinski kohal plahvatas. Tšeljabinski linnas ja selle ümbruses lõhkus reedel umbes 17-meetrise läbimõõduga meteoriidi langemise järel tekkinud lööklaine rohkem kui 4000 hoone aknad. Kannatada sai 1200 inimest, vigastusi põhjustasid enamasti klaasikillud.

Bobrinsky kutsus ehitama automatiseeritud võrgustikku kuue sellise teleskoobiga, et öine taevas oleks kõikjal maailmas pidevalt jälgitud.

Tänu NASA juhitud programmile suudavad astronoomid tuvastada väga suuri asteroide, mis on vähemalt kilomeetrise läbimõõduga ja meie kanti eksivad.

«Nüüd tuleb tõeline oht väikestest meteoriitidest, mida on palju rohkem,» ütles ta.

«Suurem osa objekte, mis võivad kunagi kokkupõrkeohtu kujutada, ei ole veel avastatud,» ütles Bobrinsky. «Tuleb teha tohutult palju tööd.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles