Muižnieks: mittekodanikud võiksid Läti kohalikel valimistel osaleda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni inimõigusvolinik Nils Muižnieks ütles, et Lätis peaks mittekodanikest elanikel olema õigus kohalikel valimistel hääletada, kuigi tõenäoliselt seda niipea ei juhtu.

Muižnieks ütles täna usutluses riigiraadiole, et õigus kohalikel valimisel hääletada hõlbustaks mittekodanike lõimumist Läti ühiskonnaga ning juhiks rohkem nende tähelepanu kodanike võimalustele.

Tema sõnul ajendaks see mittekodanikke «tähele panema, mida nende naabrid mõtlevad».

«See on kummaline, et me laseme Euroopa Liidu kodanikel oma kohalikel valimistel osaleda, kuid keelame seda õigust oma mittekodanikele, kes on siin kaua elanud,» rääkis ta.

Voliniku hinnangul võivad arutelud mittekodanikele hääleõiguse andmise üle alata siis, kui mittekodanike arv on märkimisväärselt langenud ja neile kohalikel valimistel hääleõiguse andmine ei tundu enam radikaalse sammuna.

«Minu arvates ei ole tõenäoline, et seda lähitulevikus juhtuks. See nõuaks põhiseaduse muutmist, teistsugust poliitilist õhkkonda ja teistsugust poliitilist enamust. Kuid ma loodan, et selle lahenduse üle tulevad arutelud,» ütles ta.

Lätis on järgmised kohalikud valimised 1. juunil.

Lätis elab 300 000 mittekodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles