Nepali maoistide valitsus lagunes

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepali peaminister Pushpa Kamal Dahal ehk maoistide liider Prachanda teatas valitsusest tagasiastumisest.
Nepali peaminister Pushpa Kamal Dahal ehk maoistide liider Prachanda teatas valitsusest tagasiastumisest. Foto: AFP / Scanpix

Nepali maoistide liider Prachanda teatas oma tagasiastumisest peaministri kohalt poliitilise kriisi tõttu, mis puhkes pärast seda, kui ta vabastas omavoliliselt ametist senise armeejuhi.


Maoistide valitsus süüdistas kindral Rookmangud Katawali selles, et too ei täitnud talle antud juhtnööre mitte värvata uusi nekruteid ning keeldus tunnistamast tsiviilvalitsuse ülemvõimu.

Prachanda vallandas kindrali pühapäeval, kuid opositsiooniparteisse kuuluv president Ram Baran Yadav teatas, et see samm oli ebapõhiseaduslik. Himaalaja riigis on president ka armee ülemjuhataja.

«Ma olen kabinetist tagasi astunud,» teatas täna televisioonis endisest revolutsionäärist reapoliitikuks moondunud peaminister, kelle kodanikunimi on Pushpa Kamal Dahal.

«Me oleme teinud piisavalt pingutusi, et sepistada konsensust, kuid mitmed jõud on aktiivselt selle vastu ja julgustavad presidenti astuma ebakonstitutsionaalset ja ebademokraatlikku sammu,» lisas ta.

Sisepoliitiline kriis on tõsiseks tagasilöögiks rahupaktile, mis tegi lõpu terve aastakümne Nepalis väldanud kodusõjale armee ja maoistide vahel ning tõi viimased teiste parteidega samale joonele.

Prachanda võitis eelmisel aastal üllatuslikult kindlalt valimised ning surus läbi monarhia kaotamise ja vabariigi välja kuulutamise, kuid ei suutnud saavutada absoluutset enamust parlamendis. Mõne analüütiku hinnangul oli tema otsus nüüd vaid vältimatult läheneva lõpu ennetamine.

Kaks valitsuse liitlast parlamendis on protestiks armeejuhi vallandamise peale juba koalitsioonist välja astunud ning see jätab maoistidele vaid õhkõrna enamuse ja annab nende vastastele võimaluse umbusalduse edukaks korraldamiseks.

Teised parteid hakkavad aktiivsel tegutsema juba alternatiivse koalitsiooni loomise nimel, kuid midagi kindlat ennustada on veel vara, arvas kohaliku strateegiliste uuringute keskuse juht Lokraj Baral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles