Iisrael kardab uut Palestiina ülestõusu

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased täna Läänekaldal kandmas Arafat Jaradati surnukeha.
Palestiinlased täna Läänekaldal kandmas Arafat Jaradati surnukeha. Foto: SCANPIX

Iisraelis on suurenenud kartus uue palestiinlaste ülestõusu ees, pingete teravnemise taga on palestiinlase Arafat Jaradati üleeilne surm ühes juudiriigi vanglas.

Läänekaldal on viimastel päevadel toimunud mitmeid kokkupõrkeid kive loopivate palestiinlaste ja Iisraeli sõdurite vahel. Kõrgendatud valmisolekus sõdurid asusid täna positsioonidele Jaradati koduküla Se'eeri lähedal, kus Jaradat automaatide tärina saatel maeti, vahendas Reuters.

Kohalike seas levivad vihased meeleolud sarnanevad õhkkonnale, mis valitses 2000. aastal pärast Lähis-Ida rahukõneluste nurjumist ja viis seitse aastat kestnud intifada ehk ülestõusu alguseni. Ka Iisraeli sisejulgeolekuminister Avi Dichter hoiatas, et võib puhkeda järjekordne ülestõus, kui kokkupõrked palestiinlastest meeleavaldajatega lõppevad surmaga.

Iisraeli sõjaväe teatel viskasid kümned palestiinlased täna Läänekalda eri paigus sõdureid kividega. Sõjaväelased vastasid pisargaasi ja paukgranaatidega, teateid tõsistest vigastustest ei olnud.

30-aastane Jaradat arreteeriti nädala eest süüdistatuna Läänekaldal Iisraeli autode pihta kivide loopimises. Palestiina ametnikud väidavad, et tema surma põhjustas talle vanglas osaks saanud piinamine. Iisrael aga on öelnud, et palestiinlasest koroneri juuresolekul sooritatud lahkamine seda versiooni üheselt ei kinnitanud ning mehe vigastused, näiteks roidemurrud, võisid tekkida siis, kui teda üritati elustada.

Palestiinlaste frustratsiooni on suurendanud Iisraeli jätkuv juudiasunduste laiendamine Läänekaldal, ummikseis rahukõnelustel ning püsiv vaen Läänekallast kontrolliva president Mahmoud Abbasi ja Gazat valitseva islamistliku rühmituse Hamas vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles