USA välisministri keelevääratus tõi maailmakaardile «Kõrzahstani»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry (vasakul)lahkub koos Briti kolleegi William Hague'iga Suurbritannia peaministri David Cameroni Downing Streetil asuvast ametiresidentsist.
USA välisminister John Kerry (vasakul)lahkub koos Briti kolleegi William Hague'iga Suurbritannia peaministri David Cameroni Downing Streetil asuvast ametiresidentsist. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide uue välisministri John Kerry keelevääratuse tõttu sai avalikkus teadlikuks riigist nimega «Kõrzahstan».

Ministri keelevääratus juhtus eelmisel nädalal, kui ta kiitis USA diplomaate demokraatia institutsioonide kaitsmise eest töötades Kesk-Aasia riigis, mida pole olemas, kirjutab The Telegraph.

Äsja ametisse asunud diplomaat viitas Kõrgõzstanile, vaesele 5,5 miljoni elanikuga riigile, kuid ajas selle segi maavaradest rikka naaberriigi Kasahstaniga.

Välisministeerium jättis vea heatahtlikult Kerry esimesel ametivisiidil esitatud kõne transkriptsioonist välja.

Kerry apsakas oli seda piinlikum, et Kõrgõzstan on Ühendriikide liitlane suurriigi juhtimisel toimuvas sõjas Afganistanis ja suur USA abi saaja, mis näiteks 2011. aastal ulatus 41 miljoni dollarini. Washington on aktiivselt aidanud kaasa demokraatia arengutele alates demokraatiat toetavatest revolutsioonidest, mis aastal 2011 viisid seal vabade valimisteni.

Välisminister Kerry on oma esimesel välistuuril ministrina. Täna viibis ta Londonisse, kus kohtus Briti peaministri David Cameroni, välisministri William Hague’i ja välisluureteenistuse MI6 juhi sir John Sawersiga.

Kokku kestab ministri ringsõit Euroopas ja Lähis-Idas 11 päeva, mille vältel ta külastab üheksat riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles