Läti ootab Moskvalt ja Minskilt väeõppuste stsenaariumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksperdid oletavad, et Venemaa ja Valgevene sügisesed ühisõppused sarnanevad õppusega Zapad-2009, mille käigus harjutati Balti riikide ründamist ja Varssavile ennetava tuumalöögi andmist.
Eksperdid oletavad, et Venemaa ja Valgevene sügisesed ühisõppused sarnanevad õppusega Zapad-2009, mille käigus harjutati Balti riikide ründamist ja Varssavile ennetava tuumalöögi andmist. Foto: SCANPIX

Läti välisministeerium on Valgevene ja Venemaa plaanitavatest väeõppustest informeeritud ja kuigi stsenaariumi üksikasjad pole veel teada, loodab Riia, et mõlemad riigid teavitavad neist õigeaegselt, ütles BNSile ministeeriumi esindaja Diāna Eglīte.

Usutluses BNSile selgitas ta, et Venemaa ja Valgevene teavitasid eelseisvatest suurõppustest Zapad-2013 ametlikult kõiki Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) liikmeid.

Minsk teatas, et õppustel osaleb üle 9000 sõjaväelase.

Eglīte sõnul ei ole Venemaalt ja Valgevenest saabunud teates avaldatud õppuste konkreetset stsenaariumi, kuid Venemaa esindajad olevat erinevate rahvusvaheliste organisatsioonide raames lubanud esitada sellekohase üksikasjaliku teabe enne õppuste algust. Eglīte lisas, et Läti pooldab seda laadi küsimustes alati läbipaistvust.

Leedu kaitseminister Juozas Olekas ütles jaanuari lõpus, et Venemaa ja Valgevene sõjaliste õppuste mõni element on suunatud naabrite vastu. Valgevene president Aleksandr Lukašenka vastas seepeale, et need õppused ei kujuta teistele riikidele mingit ohtu.

Nii Venemaa kui ka Valgevene sõjaväe juhtkond on teatanud, et tänavu septembris toimuvad kahe riigi polügoonidel strateegilised ühisõppused Zapad-2013.

Oletatakse, et õppused sarnanevad varasema õppusega Zapad-2009, mille käigus harjutati Balti riikide ründamist ja Varssavile ennetava tuumalöögi andmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles