Belgia tühistas väljasaadetud Vene diplomaatide akrediteeringu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO.
NATO. Foto: Reuters / Scanpix.

Belgia valitsus teatas täna, et tühistas akrediteeringud kahele NATO juures töötanud Vene diplomaadile, kelle allianss seoses Hermann Simmi spiooniskandaaliga möödunud nädalal välja saatis.

«Me oleme teavitanud Vene delegatsiooni, et see (NATO) akrediteering enam ei kehti ning seetõttu puudub neil ka alus (Belgias diplomaatidena) oma tööd jätkata,» ütles valitsuse pressiesindaja Delphine Colard. «Ühtlasi küsisime, millal nad oma ametipostilt lahkuvad.»

Asjaga lähedalt seotud ametniku teatel ei ole Belgia diplomaatide riigist lahkumisele tähtaega seadnud, kuid hetkest, mil nad diplomaatide nimekirjast maha tõmmatakse, oodatakse nende kiiret naasmist Venemaale.

NATO allika teatel olid Venemaa alliansi esinduse juures töötanud diplomaadid tegelikult luureagendid. Nad ei olnud küll Simmi juhtumiga otseselt seotud, kuid spiooniskandaal tekitas NATO-le nii suurt kahju, et see nõudis ranget reageerimist.

NATO andis väljasaatmiskorralduse kolmapäeval, samal päeval, kui allianss taastas ametlikud kõnelused Venemaaga suursaadikute tasemel. Suhted katkestati Vene-Gruusia augustisõja tõttu.

Üks väljasaadetud diplomaatidest on Venemaa Euroopa Liidu suursaadiku Vladimir Tšižovi poeg.

Vene ametiisikud on nimetanud NATO sammu jämedaks provokatsiooniks. Venemaa saatkond Brüsselis kutsus täna tehtud avalduses hoolikalt oma tegevuse tagajärgi kaaluma.

Kaitsepolitsei uurimisandmetel edastas endine kõrge riigiametnik Herman Simm Vene välisluureteenistusele (SVR) ligi 13 aasta vältel tuhandeid salastatud dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles