Benedictus saab emeriitpaavsti tiitli

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI hiigelplakatil Kölnis Saksamaal.
Paavst Benedictus XVI hiigelplakatil Kölnis Saksamaal. Foto: SCANPIX

Homme paavsti kohalt tagasi astuv Benedictus XVI saab ametlikult emeriitpaavsti tiitli ja võib ka edaspidi kanda kirikupea valget sutaani, teatas Vatikan täna.

Teda kõnetades võib ka tulevikus öelda «Teie Pühadus Benedictus XVI» ning ühtlasi antakse talle tiitel «Rooma paavst emeeritus», ütles Vatikani pressiesindaja Federico Lombardi täna ajakirjanikele, vahendas AFP.

Benedictus võib ka edasi kanda oma valget sutaani, mida üldjuhul tohivad kanda vaid paavstid, kuid peab seda tegema ilma kahekordse peleriinita. Samuti vahetab ta oma kuulsad punased kingad pruunide vastu, mille talle kinkisid mullusel visiidil Mehhikos kohalikud käsitöölised, ütles Lombardi.

Ta lisas, et juba tuleval esmaspäeval võivad alata istungid, kus kardinalid panevad paika kuupäeva, mil konklaav hakkab valima Benedictuse ametijärglast.

Benedictusel on täna Püha Peetruse väljakul viimane üldaudients, kuhu oodatakse vähemalt 50 000 usklikku.

Homme kella 17 paiku kohaliku aja järgi toimetab helikopter Benedictuse paavstide traditsioonilisse suveresidentsi Castel Gandolfosse.

Küsimuse peale, kas Benedictusest saab esimene emeriitpaavst, hakkas Lombardi naerma ja ütles: «Me ei tea, kuidas nimetati Celestinus V, kui ta tagasi astus. Peame ajaloolastelt küsima.»

13. sajandil elanud Celestinus V on peale Benedictus XVI ainus paavst roomakatoliku kiriku ajaloos, kes vabatahtlikult tagasi astunud. Tema tõi taandumise põhjuseks suutmatuse taluda kirikuladviku intriige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles