Lõuna-Aafrika Vabariigi lihatoodetest leiti eesli- ja kitseliha ning taimi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigi lihatoodetest leiti eesli- ja kitseliha ning taimi
Lõuna-Aafrika Vabariigi lihatoodetest leiti eesli- ja kitseliha ning taimi Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigis tehtud uurimine näitas, et seal müüdavad lihatooted koosnevad kahe kolmandiku ulatuses eesli, kitse ja vesipühvli lihast ning taimsest materjalist.

Stellenboschi ülikooli toiduainetelabor tegi lihatestid juba enne seda kui Euroopas puhkes hobuselihaskandaal, edastab Reuters.

«Uuring näitas, et tootes sisalduv ei vasta nõuetele ning ei kajastu etiketil. Tegemist ei ole vaid toiduainetetööstuse ja tarbijakaitse reeglite rikkumisega, vaid sellel on ka majanduslikud, religioossed, eetilised ja tervisega seotud tagajärjed,» edastasid laboritestid teinud uurijad.

139 testitud lihatootest 68 protsenti sisaldas sojat, eesli- ja kitseliha, vesipühvlit ning taimi. Kana- ja sealiha esines kõige enam toodetes, kus seda ei oleks tohtinud  üldse olla. Hobuseliha ei leitud mitte ühestki testitud lihatootest.

Lõuna-Aafrika Vabariigis karmistati möödunud aastal reegleid, mida toode võib sisaldada. Seni ei oldud riiklikul tasemel kontrollitud lihatoodete tegelikku standardile vastavust.

Euroopas lahvatanud hobuselihaskandaali tõttu on paljudes riikides lihatooteid müügilt eemaldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles