Blair: Saddam Hussein oleks olnud 20 korda Bashar al-Assadist julmem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Blair
Tony Blair Foto: SCANPIX

Suurbritannia endine peaminister Tony Blair möönis, et Iraagi praegune olukord on kaugel sellest, mida ta lootis siis kui Suurbritannia koos USAga kümme aastat tagasi selles riigis sõjalist operatsiooni alustas.

Blair jätkas, et Iraani osades paikades on olukord paranenud, kuid mitte kõikjal, edastab BBC.

«On paiku, kus elu on normaalne. Samas olen seisukohal, et üldjoontes ei ole olukord Iraagis selline nagu see olema peaks,» nentis endine peaminister.

Blairi arvates on maailm siiski parem paik ilma Iraagi kunagise diktaatori Saddam Husseinita.

«Kui Saddam oleks ikka võimul ja Iraagis tekiks rahvaülestõus, käituks Saddam 20 korda julmemalt kui seda on teinud Süüria diktaator Bashar al-Assad oma rahvaga,» selgitas Blair.

Süürias leidis ligi kaks aastat tagasi aset demokraatia pooldajate ülestõus, millest nüüdseks on välja kasvanud laiaulatuslik kodusõda. Kümned tuhanded süürlased on hukkunud ning sajad tuhanded põgenenud. Lääneriigid nõuavad, et al-Assad sõja lõpetaks ja opositsiooniga läbi rääkima asuks.

Saddam Hussein (28. aprill 1937 – 30. detsember 2006) oli 1979 – 2003 Iraagi president ning 1979 – 1991 ja 1994 – 2003 Iraagi peaminister.

USA ja ta liitlased tõukasid Husseini 2003. aastal Iraagi sõja ajal võimult. Iraagi diktaator vangistati, mõisteti surma ning hukati 2006. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles