USA senat kinnitas Hageli kaitseministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Chuck Hagel Jordaania pealinnas Ammanis 2008. aastal.
Barack Obama ja Chuck Hagel Jordaania pealinnas Ammanis 2008. aastal. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide senat kinnitas eile Chuck Hageli riigi järgmiseks kaitseministriks.

Hageli kandidatuuri toetas 58 ja seda vastustas 41 senaatorit. Lisaks demokraatidele hääletas kandidaadi poolt ka neli vabariiklast.

Suure tõenäosusega vannutatakse Hagel ametisse kolmapäeval. Ta peaks kolmapäeval Pentagonis esinema nii sealsele tsiviilpersonalile kui ka kõrgematele sõjaväelastele.

Senat otsustas varem teisipäeval Hageli kandidatuuri häältega 71-27 lõpphääletusele panna. Siis toetas demokraatide ettepanekut 18 vabariiklast.

President Barack Obama tervitas kaheparteilise toetuse saanud Hageli ametisse kinnitamist.
«Nüüdsest teenib mu kõrval kaitseminister, keda meie riik vajab ning juht, keda meie sõdurid väärivad,» kuulutas riigipea.

«Ma panen lootused Chucki otsustusvõime ja nõu peale ajal, mil me lõpetame Afganistani sõja, toome oma väed koju ja säilitame valmisoleku tänapäeva ohtudele vastamiseks ning kindlustame, et meie sõjavägi oleks maailma parim,» märkis Obama.

Hagel teatas pärast edukat hääletust, et senatis ametisse kinnitamine teeb talle au ning vabariiklastel ja demokraatidel oleks aeg poliitiliste erimeelsuste väljendamise asemel rohkem koostööd teha.

«Kavatsen kongressiga tihedat koostööd teha, säilitamaks meie sõjaväge maailma tugevaima lahingujõuna ja kaitsmaks seda võimsat riiki,» lausus Hagel.

Senati demokraadist enamuse liider Harry Reid tundis hääletustulemuse üle kergendust, kuid ei jätnud vabariiklaste suhtes nördimust välja näitamata.

«Senaator Hagel on Ühendriikide ajaloo esimene kaitseministri kandidaat, kelle kandidatuuri tabas obstruktsioon,» nentis Reid.

«Poliitilistel põhjustel ametissekinnitamisega venitamine saadab meie liitlastele ja kogu maailmale halva sõnumi,» kurjustas senati enamuse liider.

Vabariiklased pidurdasid Hageli ametisse kinnitamise protseduuri üle nädala, nõudes lisaaega kandidaadi rahaasjade ning rahvusvahelistele organisatsioonidele peetud kõnede sisuga tutvumiseks.

Eile andsid lõpuks järele ka Hageli senised valjuhäälsemad kriitikud, vabariiklased Bob Corker, Lindsey Graham ja John McCain, ning hääletasid kandidatuuri lõpphääletusele panemise poolt.

Senati relvajõudude komitee demokraadist esimees Carl Levini ütles varem teisipäeval, et aeg on lõpetada ebamäärasus kaitseministri ametikoha ümber.

«Riik vajab kaitseministrit,» märkis Levin senatis esinedes.

Demokraatide hinnangul tekitas kaitseministri ametissekinnitamisega viivitamine küsimusi USA sõjaväe tõsiseltvõetavuse ja valmisoleku kohta ajal, mil pinged Lähis-Idas, Iraani tuumaprogrammiga seonduv ja Põhja-Korea hiljutine tuumakatsetus riigile hingetõmbeaega ei anna.

Vabariiklaste sõnul saadab Hageli kaitseministriks tõusmine välja vale sõnumi ajal, mil Ühendriigid ei saa maailmapoliitika arengute taustal endale nõrkuse ilmutamist lubada.

Kuigi vabariiklastel ei õnnestunud Hageli kaitseministriks saamist ära hoida, saatsid nad Obamale ja tulevasele ministrile signaali, et erinevalt oma kaheparteilist toetust nautinud eelkäijatest võib Hageli ametiaeg kujuneda suhetes kongressiga palju keerulisemaks.

Juhul kui presidendi administratsioon ja kongress kahe järgneva päeva jooksul riigivõla vähendamise meetmetes kokkuleppele ei jõua, jõustuvad Ühendriikides 1. märtsil 85 miljardi dollarini ulatuvad kulukärped, mis võivad kriipsu peale tõmmata mitmetele
kaitseprogrammidele ning viia 800 000 Pentagoni tsivilistist töötajate arvu vähendamiseni.

Hagel teenis aastail 1997-2009 Nebraska senaatorina. Talle on ette heidetud tema otsekoheseid väljaütlemisi. Hagel on nimetanud endise presidendi George W. Bushi 2007. aasta Iraagis edu saavutamiseks tehtud strateegiamuudatust, millega suurendati toonases sõjakoldes Ühendriikide vägesid, Washingtoni suurimaks välispoliitiliseks veaks alates Vietnami sõjast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles