Hagel: USA ei saa maailmale ettekirjutusi teha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chuck Hagel.
Chuck Hagel. Foto: SCANPIX

Ameerika ei saa «maailmale ettekirjutusi teha», vaid peab tegema koostööd liitlastega ja looma suhteid teiste riikidega, ütles USA uueks kaitseministriks vannutatud Chuck Hagel kolmapäeval.

Hagel (66) ütles esimesel tööpäeval tsiviilametnikele ja sõjaväelastele, et USA on võimas riik, kuid tugevaid liite sõlmimata ei suuda temagi oma eesmärke saavutada.

«Ma olen alati uskunud, et Ameerika roll maailmas on maailma ühendada. Me ei saa maailmale ettekirjutusi teha, aga me peame maailmas osalema,» rõhutas ta.

«Mitte ükski riik, isegi mitte nii suur kui Ameerika, ei saa teha seda üksi. Me peame jätkama senist tugevate suhete loomist,» ütles Hagel.

Kaitseministrid võtavad esinedes sageli sõjaka tooni, et vaenlastele USA otsustavust demonstreerida, kuid Hageli sõnad peegeldavad pigem president Barack Obama soovi tuua riik välja aastakümneid väldanud sõdadest Iraagis ja Afganistanis.

Ühendriigid tõid 2011. aastal oma väed Iraagist välja ja 2014. aasta lõpuks on otsustatud tuua Afganistanist ära seal teenivad 66 000 ameerika sõdurit. Selle protsessi läbiviimine on Hageli ülesanne.

Hagel kinnitas Pentagoni kuulajaskonnale, et USA on teinud vigu ja teeb neid ilmselt ka edaspidi, kuid lõppkokkuvõttes on ta «headuse jõud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles