Jaapanlanna vägistamises süüdistatud USA mereväelased mõisteti vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväebaas Camp Schwab Okinawal.
USA mereväebaas Camp Schwab Okinawal. Foto: SCANPIX

Kohus mõistis kaks Ühendriikide mereväelast, kes oktoobris Jaapani Okinawa saarel jaapanlanna vägistasid, vastavalt üheksaks ja kümneks aastaks vangi, vahendas Jaapani meedia reedel.

Naha piirkonnakohus otsustas Christopher Browningu (24) 10ks ja Skyler Dozierwalkeri (23) üheksaks aastaks trellide taha saata, edastas täna Jiji Press.

Süüdistatavad võtsid varem sel nädalal neile esitatud süüdistused omaks.

Vägistamisintsident vallandas Okinawal pahameeletormi, vahejuhtumi järel kehtestati Jaapanis asuvale USA sõjaväepersonalile öine liikumiskeeld.

Vaatamata liikumiskeelule on jätkunud Ühendriikide sõjaväelaste üleastumised, mis on omakorda põhjustanud USA sõjaväebaase võõrustavates kogukondades üha suurenevaid Ameerika-vastaseid meeleolusid.

Okinawal paikneb üle poole 47 000 Jaapanis asuvast Ühendriikide sõjaväelasest.

USA sõjaväelaste 1995. aastal 12-aastase Okinawa tüdruku kallal toime pandud grupivägistamine vallandas toona massimeeleavaldused, mis sundisid reageerima nii Washingtoni kui ka Tokyo. Kaks riiki sõlmisid kokkuleppe, millega vähendati Ühendriikide sõjalist jalajälge Okinawa saarestikus.

Washingtonis nähakse Okinawa saarestiku tähtsa strateegilise sillapeana regioonis, kus suhtutakse ettevaatlikkusega Hiina kasvavasse sõjalisse võimsusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles