Gruusia süüdistab Moskvat sõdurite mässu mahitamises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili kõneles pärast väidetava mässu mahasurumist Muhrovani tankibaasis allumatuks muutunud sõduritega isiklikult.
Gruusia president Mihheil Saakašvili kõneles pärast väidetava mässu mahasurumist Muhrovani tankibaasis allumatuks muutunud sõduritega isiklikult. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia siseministeerium teatas eile, et on rahumeelselt maha surunud endiste ohvitseride relvastatud mässukatse, mida arvatavasti juhiti Venemaalt ja mis oli sihitud riigis täna algavate NATO terrorivastaste õppuste nurjamisele.




Thbilisi teatel oli mäss koondunud pealinna lähedal asuvasse Muhrovani baasi ning sinna nähti peagi suunduvat kümneid tanke ja soomukeid. Ajakirjanikke politsei läbi ei lubanud, enne kui kohale sõitis president Mihheil Saakašvili isiklikult ning mõned tunnid väldanud pingeline olukord võimude teatel leevenes.

Siseministeeriumi pressiesindaja Šota Utiašvili väitel oli mässu miinimumsiht takistada täna Gruusias algavaid NATO õppusi ja maksimaalne eesmärk organiseerida riigis täieulatuslik sõjaline mäss.

NATO ei kommenteerinud


Utiašvili sõnul olevat valitsus saanud vandenõust teada juba kahe kuu eest ning pressikonverentsil näidati ka videot, milles üks mässu organisaatoreid kirjeldab, kuidas ülestõus peaks algama ja arenema.

Pressiesindaja sõnul on kindlaid tõendeid, et mässajad said raha Venemaalt. Hiljem teatati, et üks mässu arvatavaid juhte, endine erivägede ülem Gvia Gvaladze arreteeriti juba eelmisel õhtul, kuid veel otsitakse taga kaht tema kaasosalist – Koba Otanadzet ja kaitseministeeriumi üksuste endist juhti Zaza Mušudianit.

Moskva alaline esindaja NATO juures Dmitri Rogozin nimetas selliseid süüdistusi hullumeelseteks ning üks anonüümne Kremli ametnik soovitas Thbilisi juhtidel arsti juures käia, nagu kirjutas Interfax.

NATO keeldus eile mässuteateid kommenteerimast.

USA kaitseministeeriumi hinnangul oli mässukatse ilmselt üksikjuhtum. «See on just juhtunud ja me veel hindame situatsiooni,» lisas Pentagoni pressiesindaja Bryan Whitman. Ta kinnitas, et see ei muuda USA pikaajalist suhet Gruusiaga.

Gruusia opositsioon seevastu süüdistas president Saakašvilit väidetava mässuvandenõu etendamises, mille siht olevat juhtida tähelepanu ära sisepoliitilistelt probleemidelt.

«Mulle jäi mulje, et see pole muud kui teatrietendus, mille lavastas Saakašvili, et tõmmata inimesi eemale tema võimu vastu suunatud protestidelt,» ütles uudisteagentuur AFP-le üks opositsiooni juhte David Gamkrelidze.

Baasi juures rahulik


Eilseks kavandatud maanteede sulgemise aktsiooni otsustas opositsioon siiski ära jätta, et oodata olukorra lõplikku selginemist.

Muhrovani baasi juures jäi eile õhtupoolikul rahulikuks, kui mässanud sõdurid sealt bussidega ära sõidutati.

Gruusia president nõudis taas Venemaalt provokatsioonide lõpetamist, mille peale Mosk­va vastas, et sealt pole mingeid provokatsioone tehtud.

Moskva on samas ägedalt protesteerinud täna algavate NATO terrorivastaste manöövrite vastu ning Kremli suhteid läänega pingestab ka alliansi otsus saata kaks Vene Föderatsiooni esinduse diplomaati väidetavalt spionaaži pärast maalt välja.

Vene välisministeerium teatas eile, et vastuseks neile sammudele lükatakse määramatuks ajaks edasi välisministrite tasemel sel kuul Brüsselis toimuma pidanud NATO-Vene Nõukogu kohtumine, ning meedia andmetel on oodata ka teisi vastumeetmeid.

Kommentaar

Kaarel Kaas
Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur:

Praeguseks on teada, et ilmselt mingi vastuhakk seal toimus. Ja et olukord lahenes, mis on positiivne.

Nüüd on küsimus selles, kas mängus oli Vene luureteenistuste käsi või oli tegu millegi kolmandaga, näiteks väeosa-siseste rahutustega. Kui küsida, kas Vene luuretegevuste mõjutegevus on tõenäoline või pigem välistatud, siis kindlasti pole see välistatud.

Ma ei näe põhjust kahelda Gruusia riigiorganite põhilises sõnumis: mängus oli Vene luureteenistuse käsi. Sest ma ei kujuta ette, et Gruusia riigivõim nii avalikult valetaks. Varem või hiljem tuleks see kindlasti välja, ja pigem varem kui hiljem. Ning sellise asjaga kaotaksid nad oma usalduse lääne partnerite silmis.

Vene luurel on pikk ajalugu Gruusia riigivõimu destabiliseerimise katsetes. Juba aastast 2004 on nad seda väga erinevaid skeeme kasutades üritanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles