Afganistanis hukkunute põrmud jõudsid Lätisse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda Murnie­ce
Linda Murnie­ce Foto: SCANPIX

Eile õhtul Riia lennujaamas kahe Kunari provintsis tapetud Läti sõjaväelase – seersant Voldemars Ansevicsi ja kapral Andrejs Merkusevsi – põrmudel vastas käinud kaitseminister Imants Liegins lendab sel nädalal Afganistani. Lieginsi sõnul motiveerib teda sinna sõitma soov avaldada oma riigi kaitseväelastele pärast hiljutisi sündmusi toetust.




Samas võttis siseminister Linda Murniece, kes oli kohe pärast Ansevicsi ja Merkusevsi hukkumist soovitanud Lätil kokkuhoiu mõttes väed Afganistanist välja tuua, eile oma sõnad tagasi.



«See oli minu loomulik ja inimlik reaktsioon kaotusele ja ma kujutasin ette, mis tunne peredel selles olukorras oli,» vahendas tema sõnu uudisteagentuur BNS. «Mul on väga kahju ja ma reageerisin emotsionaalselt.» Varem ka kaitseministri ametit pidanud Murniece lisas, et on teadlik Läti rahvusvahelistest kohustustest ja missioon tuleb lõpule viia.



Läti on läkitanud Afganistani umbkaudu 160 kaitseväelast. Lisaks Balkhi provintsis tegutsevale kompaniile on lätlased ainsa Balti riigina koostöös USAga välja pannud ka OMLT treeningmeeskonna, mis õpetab Afganistani armeed välja ühisoperatsioonide käigus.



Talibani rünnakus hukkunud Ansevics ja Merkusevs kuulusidki OMLTsse. Koos nendega hukkus ka kolm Ühendriikide ja kolm Afganistani sõjaväelast. Kaks lõunanaabrite sõjaväelast sai vigastada: rünnatud vaatluspostil tõsisemalt kannatada saanud meditsiiniõde viibib praegu USA sõjaväehaiglas Saksamaal, teine Läti sõdur aga peaks uudisteagentuuri LETA andmeil peagi naasma kodumaale.



See on lõunanaabrite ainuke välismissioon, mille suurust nad ka riigieelarves kokkuhoiuvõimalusi otsides kärpida ei kavatse. Bosnia ja Hertsegoviinast ning Kosovost toob Läti sügiseks oma väed koju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles