Vatikanis valmistutakse uue paavsti valimiseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikanis valmistutakse uue paavsti valimiseks
Vatikanis valmistutakse uue paavsti valimiseks Foto: SCANPIX

Vatikanis algavad täna ettevalmistused uue paavsti valimiseks.

Valimistega seotud eeldiskussioonidest võivad osa võtta kõik kardinalid, edastab Reuters.

Konklaavil saavad seevastu osaleda vaid need kardinalid, kelle vanus on alla 80 eluaasta ning keda on kokku 115.

Kinnitamata andmetel algab konklaav selle nädala pühapäeval.

Paavst Benedictus XVI astus tervislikel põhjustel tagasi ning pani ameti maha 28. veebruaril.

Kardinalide nõupidamine ehk konklaav toimub siis, kui paavst sureb või astub tagasi. Paavstita perioodi nimetatakse vakantsiperioodiks (ladina keeles sede vacante) ja siis on võim camerlengo käes. Camerlengo volitused on paavsti omadega võrreldes piiratumad.

Konklaavi valmistavad ette ja määravad alguskuupäeva viis Vatikani ametiisikut – camerlengo, Rooma kardinal-vikaar, Püha Peetruse basiilika kardinal-ülempreester, Vatikani peavikaar ja Vatikani ülemkohtunik.

Paavsti valimishääletuse viib läbi camerlengo, keda abistab kolm häältelugejat. Konklaavi ajal ei tohi kardinalid välisilmaga suhelda. Keelatud on telefoni ja interneti kasutamine, meediaväljaannete lugemine, televiisori vaatamine ja raadio kuulamine.

Konklaav toimub Vatikanis Sixtuse kabelis. Hääletamisel antakse kardinalidele hääletussedel, kuhu nad kirjutavad kardinali nime, keda peavad paavstiks kõige sobivamaks. Kardinalid ei tohi enda poolt hääletada. Hääletussedelid põletatakse.

Kui Sixtuse kabeli korstnast tõuseb hele suits, siis on uus paavst valitud, kui aga tume suits, siis on hääletamine ebaõnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles