Valitsuse raport Taanis näitab karmi migratsioonipoliitika eeliseid

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veok möödub liiklusmärgist Taani -Saksa piiril.
Veok möödub liiklusmärgist Taani -Saksa piiril. Foto: SCANPIX

Taani on hoidnud kokku miljardeid eurosid tänu oma karmile sisserändepoliitikale, selgub valitsuse raportist.

Ajalehe Der Spiegel kinnitusel on Taani säästnud kümne aastaga 6,7 miljardit eurot. Andmed põhinevad valitsuse arvutustel, mille ümber on seoses kohalike valimiste lähenemisega puhkenud palav arutelu.

Kuigi Taani immigratsiooniseadused on Euroopa ühed karmimad, tahavad parempoolsed poliitikud neid veelgi rangemaks muuta.

Praegused seadused on meedia väitel vähendanud oluliselt sisserännet, mistõttu on valitsus rõõmus selle positiivsetest mõjudest majandusele.

«Kuna nüüd nähakse, et sel on vahe, kes riiki tulevad, siis minul pole süümepiinu piirata Taanile koormaks olevat sisserännet,» ütles paremtsentristlik immigratsiooni-ja integratsiooniminister Søren Pind.

Raporti immigrantidele mõeldud soodustuste põhjustatavatest kulutustest tellis parempopulistlik Rahvapartei (DPP). Selle järgi on kümne aastaga hoitud sotsiaalkulutuste osas kokku 6,7 miljardit eurot, mis tähendab maksumaksjale aastas 670 miljoni eurost ja päevas 1,8 miljoni eurot saamata jäänud arvet.

Opositsioon on raporti tõttu sattunud raevu. Vasakpoolne Det Radikale Venstre nimetas seda tõrjuvaks. «Teadusinimeste gruppi süüdistatakse meie eelarvepuudujäägis. Inimesi ei saa hinnata selle järgi, kui suur on nende väärtus riigi majanduse jaoks. See on alandav demokraatias, kus üks põhiväärtusi on võrdõiguslikkus,» rääkis migratsiooniteemaga tegelev Marianne Jelved.
Parempoolsed on raportis olevate järeldustega väga rahul. «Nüüd on mustvalgel kirjas, et piirangutest on kasu,» ütles DPP majandusekspert Kristian Thulesen Dahl.

Arutelud sisserände ümber muutuvad palavaks sügisel asetleidvate kohalike valimiste tõttu. Taani 5,5 miljonist elanikust moodustavad migrandid 10 protsenti.

Ajalehe Jyllands Posten andmetel pöörab üha rohkem migrante Taanile selja. Väljaande väitel on päris paljud somaallased lahkunud riigist ja suundunud Suurbritanniasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles