Nobeli rahupreemiale on rekordarv nominente

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani koolitüdruk Malala Yousafza on üks paljudest Nobeli rahupreemia  kandidaatidest.
Pakistani koolitüdruk Malala Yousafza on üks paljudest Nobeli rahupreemia kandidaatidest. Foto: SCANPIX

Sel aastal on Nobeli rahupreemiale esitatud rekordarv 259 kandidaati, teatas Nobeli instituut esmaspäeval.

Oktoobris selguvale preemiale kandideerib sel aastal 209 üksikisikut ja 50 organisatsiooni.
«Kandidaatide arv liigub ülespoole, mitte päris igal aastal, kuid peaaegu alati,» ütles Nobeli instituudi juht Geir Lundestad. «See peegeldab kasvavat huvi preemia vastu. Kandidaate esitatakse kõikjalt maailmast.»

Senine rekord pärines 2011. aastast, kui esitati 241 kandidaati.

Nobeli instituut hoiab nominentide nimekirju 50 aasta jooksul saladuses, kuid kandidaatide esitajatel on õigus neid avalikustada ja juba on teada, et tänavuste kandidaatide seas on Talibani-vastase võitluse ikooniks kujunenud Pakistani koolitüdruk Malala Yousafzai, endise idabloki aktivistid, USA ekspresident Bill Clinton, Birma reformimeelne president Thein Sein ja Vene inimõigusorganisatsioon Memoriaal.

Kandidaate võis esitada 1. veebruarini. Viieliikmeline Norra Nobeli komitee avalikustab oma valiku oktoobri algul, preemia antakse traditsiooniliselt üle Alfred Nobeli surma-aastapäeval 10. novembril. Mullu pälvis maineka preemia Euroopa Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles