Punase Risti andmeil hukkus USA õhulöökides kümneid afgaane

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani lääneosas asuvas külas peetud lahingus hukkusid kümned tsiviilelanikud.
Afganistani lääneosas asuvas külas peetud lahingus hukkusid kümned tsiviilelanikud. Foto: Reuters / Scanpix

Punase Risti andmetel on eilsetes USA õhurünnakutes Afganistanis hukkunud kümned tsiviilelanikud, nende seas naised ja lapsed, kes varjasid end löögi alla sattunud majades võitluse eest.

Afganistani president Hamid Karzai on käskinud alustada juurdlust riigi läänepoolses Farahi provintsis juhtunu uurimiseks ning tsiviilohvrite suur arv tuleb ilmselt täna kõne alla ka tema kohtumisel USA presidendi Barack Obamaga, vahendas BBC News.

Reuters teatas, et külaelanikud tõid eile laibad provintsi pealinna, et näidata, kui palju inimesi USA õhulöökides hukkus. Farahi provintsi kuberner kinnitas, et tema õuele toodi mõnikümmend surnukeha.

Punase Risti pressiesindaja kinnitusel nägid vaatlejad ka rünnakupaigas, Bala Buluki piirkonnas asuvas Ganj Abadi külas purustatud maju ja kümneid surnukehi.

BBC korrespondent nägi enda sõnul paarikümne naise ja lapse laipu, mis olid pandud kahte veokisse. Kohalike ametnike sõnul võib ohvrite arv olla palju suurem - isegi kuni 150 hukkunut, ent selle kohta puudub kinnitus sõltumatutest allikatest.

USA sõjavägi tunnistas õhulöökide toimumist ning tsiviilohvrite kohta saadud teadete uurimist, ehkki viimaseid ei saadud veel kinnitada. USA vägede pressiesindaja sõnul ründasid sissid piirkonnas afgaanide armeed, mis kutsus õhujõud appi.

Afganistani armeepataljoni komandör selgitas, et kahjuks olid Talibani võitlejad sundinud kohalikke elanikke jääma majadesse pärast seda, kui julgeolekujõud käskisid neil evakueeruda, ent ka tema ei osanud tsiviilohvrite täpset arvu öelda.

Külas puhkes lahing pärast seda, kui esmaspäeval tungisid sinna mujalt tulnud Talibani võitlejad ning tapsid kolm kohalikku ametnikku, kes tegid võimudega koostööd, lisas kolonelleitnant.

Kohalik kuberner teatas juba enne, kui sai teatavaks suur tsiviilohvrite arv, et lahingus langes neli valitsuse julgeolekujõudude sõdurit ja paar tosinat taliibi, üle kümne elaniku ja kolm politseinikku toimetati haiglasse.

ÜRO ja abiagentuuride andmetel hukkus mullu Afganistanis kokku 7000 inimest ning neist 2000 olid tsiviilelanikud. USA plaanib tänavu kahekordistada oma vägede hulka riigis, et võidelda edukamalt Talibani sissidega.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles