Venemaa tugevdab sõjalist kohalolekut põhjaaladel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa merejalaväelased
Venemaa merejalaväelased Foto: SCANPIX

Norra andmetel tugevdab Venemaa sõjalist kohalolekut oma riigi põhjapiirkonnas.

Selline informatsioon seisab igal aastal koostatavas Norra armee luureraportis, kirjutab Aftenposten.

Norra armee luurejuht, kindralleitnant Kjell Grandhagen andis raporti eile üle Norra kaitseministrile Anne-Grete Hjelle Strøm-Erichsenile.

Grandhageni kinnitusel investeerib Venemaa aina enam relvajõudude reformimisele ja seda eelkõige põhjaaladel, mis asuvad Norra ja Soome piiri ääres. Samas on Venemaa suurt tähelepanu pööranud ka Vaikse ookeani äärde jäävale isikkoosseisule ja relvastusele.

«Venemaa kaitsekulutuste osakaal kerkib möödunud aasta 3,1 protsendilt 3,8 protsendini 2015. aastaks,» seisab raportis.

Norra luureandmete kohaselt investeerib Venemaa üsna suure summa uusimatele relvadele, mis vahetavad välja Nõukogude Liidu ajast seni kasutusel oleva relvastuse.

Venemaa tahab, et järgneva üheksa aastaga oleks uue tehnoloogia osakaal praeguse 20 protsendi asemel 70 protsenti.

Lisaks soovib Venemaa ehitada uusi tuumaallveelaevu, teha uute relvade katsetusi ja arendada Vaikse ookeani äärset laevastikku.

Norra raporti andmetel plaanib Venemaa 2020. aastani teha kaitsekulutusi 535 miljardi euro eest.

Grandhageni sõnul on Venemaa põhjaalade kaitsmise huvi tingitud sealt saadavast naftast ja gaasist  – arktilistes piirkondades on 70 protsenti riigi naftavarudest ja 80 protsenti gaasivarudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles