Moldova läänemeelne valitsus langes

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vlad Filat.
Vlad Filat. Foto: SCANPIX

Moldova valitsus, mille ministreid kahtlustatakse ulatuslikus korruptsioonis, kaotas täna parlamendis usaldushääletuse.

101-liikmelises parlamendis hääletas kommunistide algatatud usaldushääletusel peaminister Vlad Filati tagandamise poolt 54 saadikut, vahendas uudisteagentuur AFP.

Filat võib püüda moodustada uue koalitsioonivalitsuse, kuid kui 45 päeva jooksul seda ei suudeta, tuleb korraldada erakorralised valimised. Valitsuspartnereid on Filatil aga keeruline leida, sest vahetult enne usaldushääletust lahkus kolmest jõust koosnevast valitsusest Filati peamine koalitsioonipartner.

Riigi sisepoliitiline kaose süvenemine annab löögi riigi Euroopa-püüdlustele. 2009. aastal võimule tulnud Vlad tegi lõpu aastaid väldanud kommunistide valitsemisajale, kes ei toeta riigi integreerumist Euroopaga.

Lõhe kommunistide ja Euroopa-meelsete vahel on olnud niivõrd jäik, et rahvaasemikud ei suutnud mitme aasta jooksul valida riigile presidenti. Kommunist Vladimir Voronin pani presidendiameti maha 2009. aasta septembris, uus riigipea Nicolae Timofti õnnestus valida aga alles mullu märtsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles