Asepresident: Venezuela jaoks on käes raskeim aeg alates detsembrist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela asepresident Nicolas Maduro.
Venezuela asepresident Nicolas Maduro. Foto: SCANPIX

Venezuela jaoks on kätte jõudnud keerulisimad tunnid alates ajast, mil president Hugo Chávezile detsembris vähilõikus tehti, teatas asepresident Nicolás Maduro teisipäeval.

Maduro tegi avalduse pärast kõrgete ametnike ja sõjaväelastega presidendipalees kohtumist, tunnistades, et president kannatab tõsise nakkushaiguse käes ning tal on hingamisraskused.

Asepresident esitas ka seisukoha, mille kohaselt tuvastaks teaduslik komisjon kahtlemata Cháveze terviseprobleemide põhjusena riigi ajalooliste vaenlaste vandenõu. «Cháveze nakatamiseks korraldati rünnak, meie riigi ajaloolised vaenlased kavatsesid seeläbi meie presidendi tervisliku seisundit halvendada.»

Lisaks tegi Maduro teatavaks USA saatkonnas töötava õhujõudude atašee David Del Monaco riigist väljasaatmise süüdistatuna katsetes hankida tegevteenistuses Venezuela sõjaväelaste käest informatsiooni riigi relvajõudude kohta ja ärgitada neid «destabiliseerivaid projekte» kavandama. «Del Monacol on kottide pakkimiseks ning Venezuelast lahkumiseks aega 24 tundi.»

Välisminister Elias Jaua teatas mõni aeg hiljem ka teise Ühendriikide saatkonna ametniku, samuti õhujõududesse kuuluva diplomaadi riigist väljasaatmisest, süüdistades teda president Cháveze tervisliku seisundi halvendamise vandenõus ning kontaktides Venezuela sõjaväelastega.

Pentagon on teatanud, et persona non grata'ks kuulutatud David Del Monaco on teel Ühendriikidesse.

Telekanal VTV teatas varem, et Maduro pidas teisipäeval kõnelusi mitme ministri, kõrge sõjaväelase ja umbes 20 kuberneriga, kes kuuluvad võimuparteisse.

Chávezele tehti mullu 11. detsembril Havanna haiglas viimase pooleteise aasta neljas vähioperatsioon, mis osutus keerulisimaks ja mille järel tekkisid tal tüsistused.

Sellest ajast alates on avalikkusele temast näidatud kõigest paari fotot, 15. veebruaril näidati Venezuela televisioonis pilte haiglavoodis lebavast riigipeast, kelle kõrval seisid tema kaks tütart.

Alates 1999. aastast ametis olnud Chávez valiti mullu 7. oktoobril järjekordseks kuueaastaseks ametiajaks tagasi, kuid ta oli liiga haige, et 10. jaanuaril ametivannet anda. Seetõttu lükati 58-aastase presidendi ametissevannutamine määramata ajani edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles