Putin Cháveze surmast: Venemaa kaotas lähedase sõbra

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Hugo Chávez 2006. aastal Moskvas.
Vladimir Putin ja Hugo Chávez 2006. aastal Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin nimetas pärast võitlust vähiga surnud Venezuela kolleegi Hugo Chávezt lähedaseks sõbraks.

Kremli pressiteenistuse teatel avaldas Putin Caracasele saadetud pöördumises asepresident Nicolas Madurale ja venezuela rahvale sügavat kaastunnet Cháveze surma puhul, vahendas Moscow Times.

«Vladimir Putin kiitis Venezuela liidri püüdlusi tugeva aluse loomisel Venemaa ja Venezuela partnerlussuhtes, tänu millele on kujunenud tugevad poliitilised sidemed ning pandud alus ulatuslikele humanitaar- ja arenguprojektidele,» teatas Kremli pressiteenistus. «Ta (Putin - toim) avaldas ka veendumust, et Venemaa ja Venezuela jätkavad suhete tugevdamise ja arendamise teel.»

«Ta oli erakordne ja vägev mees, kes vaatas tulevikku ja seadis endale alati kõrged eesmärgid,» lisas Putin pöördumises eile 58-aastaselt surnud Cháveze kohta.

Putin ja Chávez kohtusid omavahel korduvalt. Venemaa riigipea on lahkunut nimetanud ka «väljapaistvaks liidriks» ja «Venemaa lähedaseks sõbraks».

Venemaal on Venezuelas, mis on naftavaru poolest maailma esimene riik, suuri investeeringuid. Samuti on Venezuela ostnud miljardite dollarite eest Venemaalt erinevat sõjatehnikat.

Mitmed vaatlejad on Cháveze surmale viidates pidanud võimalikuks, et riigi uus liider võib Venemaaga sõlmitud lepingud kahtluse alla seada.

Cháveze surma puhul on võtnud sõna ka mitmed teised Venemaa juhtivad poliitikud. Näiteks Venemaa suursaadik ÜROs Vitali Tšurkin nimetas Venezuela presidendi surma tragöödiaks.

«Ta oli suur poliitik oma riigi, Ladina-Ameerika ja maailma jaoks,» märkis Tšurkin. «Ta mängis väga olulist rolli Venezuela ja Venemaa suhete arendamisel,» lisas suursaadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles