Leedu president pälvis «poliitikamaailma Oscari»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė Foto: SCANPIX

Saksamaa Aacheni linna meer Marcel Philipp ja Karl Suure nimelise rahvusvahelise auhinna nõukogu esimees Jürgen Linden saabusid täna Vilniusesse, et ametlikult teha teatavaks Leedu presidendile Karl Suure auhinna omistamise.

Poliitikamaailma Oscariks nimetatud auhind omistatakse Dalia Grybauskaitėle erilise panuse eest Euroopa Liidu ühtsuse ja majandusliku stabiilsuse tugevdamisse.

«Otsusega omistada Aacheni asutatud Karl Suure auhind 2013. aastal Dalia Grybauskaitėle me austame üht kõige väljapaistvamat Läänemere piirkonna isiksust ning tema erakordseid püüdlusi Euroopa Liidu tihedama integratsiooni ja käesoleva kriisi lahendamise nimel,» seisab auhinna seletuskirjas.

Linden ütles Vilniuses ajakirjanikele, et Grybauskaitė oli aastail 2004-2008 «väga-väga edukas volinik», kui ta töötas Euroopa Liidu eelarvevolinikuna.

Karl Suure auhind antakse Grybauskaitėle üle Euroopa päeval 9. mail pidulikul tseremoonial Aacheni raekojas.

«Vahest mäletate, et ta reformis Euroopa eelarvet ja isegi Euroopa rahandust. Ta sai ka 2006. aastal edukaima voliniku preemia,» ütles Linden.

Lindel keeldus täpsustamast, kes oli Grybauskaitė kandidaadiks esitanud, sest see on salastatud. Ta ütles vaid, et tavaliselt valitakse võitja umbes 20 kandidaadi seast.

Karl Suure auhind antakse Grybauskaitėle üle Euroopa päeval 9. mail pidulikul tseremoonial Aacheni raekojas.

Karl Suure auhind asutati 1950. aastal, et tunnustada isikuid, kes on andnud silmapaistva panuse Euroopa mõtteviisi ja ühiste püüdluste edendamisele, samuti maailmarahule.

Varasemate laureaatide seas on Saksa esimene sõjajärgne kantsler Konrad Adenauer (1954), Tšehhi ekspresident Vaclav Havel (1991) ning USA riigipea Bill Clinton (2000).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles