Spekuleeritakse, et Hugo Chávez suri nädalaid tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spekuleeritakse, et Hugo Chávez suri nädalaid tagasi
Spekuleeritakse, et Hugo Chávez suri nädalaid tagasi Foto: SCANPIX

Norra inimõigusorganisatsiooni Human Rights Foundation asutaja Thor Halvorsseni andmetel ei surnud Venezuela president Hugo Chávez mitte sellel nädalal, vaid juba varem.

Halvorsseni kinnitusel on tal andmeid, et Venezuela president suri Caracases asuvas sõjaväehaiglas ning ta surma varjati, kirjutab Aftenposten.

Halvorssen on pärit Venezuelast ja ta on tuntud kui Cháveze kritiseerija. Ta norralasest vanaisa oli kunagi Venezuelas Norra konsul.

«Mul on usaldusväärseid allikaid nii Cháveze surmakohaks olnud haigla personali kui ka Venezuela diplomaatide seas. Ta langes koomasse juba möödunud aasta detsembris ning teda hoiti hingamisaparaadi abil elus kuni jaanuari keskpaigani. Ta tütred andsid siis loa masin seisma panna,» teatas Halvorssen.

Halvorssen lisas, et jaanuaris avaldatud foto, milles on Cháveze näha haiglavoodis lamamas, ümbritsetud kahest tütrest, on võltsing.

«Ma ei saa paljastada oma allikaid, kuid tegemist on usaldusväärsete isikutega,» teatas mees.

Halvorsseni sõnul lükkas Venezuela valitsus presidendi surmast teatamise edasi, kuna see andis neile aega langetada otsuseid, mida presidendi surma kohta öelda ja kuidas edasi minna.

Samas on ka neid, kes vandenõuteooriasse ei usu.

«Venezuela president oli pikka aega haige ja riigi esindajatel oli küllalt aega, et ta surmaks valmis olla. Miks oleks pidanud ta surma varjama nädalaid?» küsis Oslo ülikooli meditsiiniteadlane Benedicte Bull.

Mitte ainult Cháveze surma aja, vaid ka surmapaiga kohta levivad teooriad.

Hispaania väljaande ABC andmetel suri Venezuela president Kuubal ja ta toodi kiirkorras tagasi kodumaale.

Venezuela valitsuse ametlikel andmetel suri Chávez Caracase sõjaväehaiglas selle nädala teisipäeval.

Venezuela presidendile tehti vähihaiguse tõttu Kuubal neli operatsiooni ja ta käis mitmel korral seal saamas järelravi.

«Võib öelda, et ta toodi kodumaale surema, kuid samas võis ta surra juba Kuubal,» nentis Bull.

Thor Halvorsseni sõnul võib pärast 14 aastat Venezuelat valitsenud Cháveze surma tekkida selles riigis poliitiline kriis.

«Ta hoidis kurjategijad, narkoparunid, terroristid ja äärmusmarksistid lõa otsas. Nüüd  kui ta on kadunud, ei ole enam kedagi, kes seda suudaks. Venezuelas on palju relvastatud kurjategelikke rühmitusi, mis on hakanud oma positsiooni parandamisega tegelema,» tõdes Halvorssen.

Halvorsseni arvates viis Cháveze valitsemine riigi pikaajalisse langusesse. Riigil on küllalt naftat, et olla jõukas, kuid Venezuela riigistruktuur on selline, mis seda takistab.

«Riigivõimu juurde on pääsenud kurjategijad ja enamik rahvast vireleb vaesuses edasi,» nentis Venezuela juurtega norralane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles