Egiptuse politsei streigib

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märulipolitsei Port Saidis.
Märulipolitsei Port Saidis. Foto: SCANPIX

Egiptuse politseinikud korraldasid neljapäeval üleriigilise streigi, millega nõuti siseministri tagasiastumist, teatasid julgeolekuametnikud.

Politseinike sõnul ei taha nad enam, et neid kasutataks poliitikatööriistana.

Rahulolematus puhkes nädala eest üksikutes protestikolletes, kuid neljapäeval streikis politsei juba Kairos, Aleksandrias, Niiluse delta, Suessi kanali, riigi lõunaosa ja Siinai poolsaare provintsides.

Kairo Qasr al-Nili politseijaoskond suleti ja korravalvurid nõudsid siseminister Mohammed Ibrahimi tagasiastumist, sest ta olevat president Mohamed Morsi käsilane ja kasutavat politseid poliitilise võitluse tööriistana.

«Lahku, vennaskonna minister,» skandeerisid protestijad.

Politsei tahab seadust, mis määratleks selgelt tema õigused ja kohustused, ning nõuab relvi poliitiliste protestide mahasurumiseks.

Aleksandrias lahkusid sajad julgeolekujõudude (CSF) liikmed oma peahoonest ja teatasid, et keelduvad seda hoonet kaitsmast, vahendas riigitelevisioon. Julgeolekuohvitserid streikisid ka Niiluse deltas Daqahliya provintsis, kus olid mitmed politseijaoskonnad suletud.

«Me tahame lihtsalt poliitikast välja jääda,» ütles üks streikija eratelekanalile. «Me tahame teada, mida ministeerium soovib. Me ei astu enam inimeste vastu. Protestijad on meie sugulased. Me kaotame oma vendi.»

Politsei, eriti CSF, on pidanud vägivaldseid tänavarahutusi maha suruma ja meeleavaldajaid peatama, mis on suurendanud rahva viha institutsiooni vastu, mida on varemgi vägivallas süüdistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles