USA esitas bin Ladeni väimehele terrorismisüüdistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulaiman Abu Ghaith.
Sulaiman Abu Ghaith. Foto: SCANPIX

USA võimud esitasid neljapäevaleile terrorismisüüdistuse Al-Qaeda asutaja Osama bin Ladeni väimehele, kelle Ühendriikide julgeolekutöötajad hiljuti väidetavalt Jordaanias kinni võtsid.

Kuveidi päritolu Sulaiman Abu Ghaithi peetakse Al-Qaeda üheks peamiseks hääletoruks. Teda süüdistatakse vandenõus Ühendriikide kodanike tapmiseks. Arvatavalt 47-aastane mees astub täna New Yorgis föderaalkohtu ette.

Justiitsminister Eric Holder ütles avalduses, et Abu Ghaithi vahistamine näitab Ühendriikide järjepidevust 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute korraldajate jälitamisel.

Esindajatekoja sisejulgeolekukomitee endine esimees Peter King ütles, et Luure Keskagentuuri (CIA) ja Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agendid vahistasid Abu Ghaithi eelmisel nädalal Jordaanias.

Jordaania julgeolekuametniku kinnitusel on mees USA võimudele üle antud.

Türgi ajalehe Hürriyet andmetel vahistati Abu Ghaith juba korra rohkem kui kuu aja eest ühes Ankara luksushotellis, kuid lasti süüdistust esitamata vabaks.

FBI ja CIA keeldusid kommentaaridest.

Abu Ghaith sai laiemalt tuntuks 2001. aasta sügisel, kui ta ülistas araabia televisioonis terrorirünnakuid USA-le ja ärgitas moslemeid Ühendriikide vastu sõtta astuma.

USA justiitsministeeriumi kohaselt töötas endine vaimulik ja õpetaja hiljemalt alates 2001. aasta maist nii bin Ladeni kui Al-Qaeda praeguse juhi Ayman al-Zawahri heaks.

Tema kinnivõtmine on ebatavaline, kuivõrd president Barack Obama administratsiooni strateegiaks on olnud Al-Qaeda juhtivliikmeid enamasti mehitamata lennukite abil tappa. Aastaid end varjanud bin Laden tapeti 2011. aastal Pakistanis USA erioperatsiooni käigus.

Vabariiklased taunisid Abu Ghaithi toomist USA territooriumile, öeldes, et selle asemele tulnuks ta saata Kuubal asuvasse Guantánamo vangilaagrisse ja anda sõjaväetribunali kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles