Kim Jong-Un külastas eesliinil paiknevaid suurtükiväe üksusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un sõjaväelaste tervituste peale plaksutamas. Video on tehtud salastatud kohas, kuid selle lasi  täna eetrisse Põhja-Korea riigitelevisioon KRT.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un sõjaväelaste tervituste peale plaksutamas. Video on tehtud salastatud kohas, kuid selle lasi täna eetrisse Põhja-Korea riigitelevisioon KRT. Foto: SCANPIX

Korea poolsaarel on pinged tõusnud uude haripunkti, Põhja-Korea riigijuht Kim Jong-Un tõstatas kahe Korea vahelisel kontrolljoonel eesliiniüksusi külastades täiemahulise sõja võimalikkuse, edastas täna riigimeedia.

Kim külastas kahte kahe Korea vahelise vaidlusaluse merepiiri lähedal asuvat saart, kus paiknevad eesliiniüksused 2010. aastal Lõuna-Korea kontrolli all oleva saare pihta tule avasid.

«Põhja-Korea relvajõud on valmis pidama 1950.-1953. aasta relvakonflikti meenutavat täiemahulist sõda,» vahendas stalinistliku riigi uudisteagentuur KCNA reedel riigijuhi sõnu.

Kui tahes väikse provokatsiooni korral annan käsu kogu rindejoone ulatuses pealetungi alustada, kuulutas Kim saartel asuvatele vägedele esinedes.

Mu saarel inspekteeris Kim suurtükiväe üksusi, mis avasid 2010. aasta novembris Lõuna-Koreale kuuluva Yoenpyeongi saare pihta tule, tappes neli lõunakorealast ning provotseerides tulevahetuse, mis võinuks täiemahuliseks konfliktis eskaleeruda.

Riigitelevisioon näitas Kimi Lõuna-Korea suurtükiväe tekitatud mürsulehtreid inspekteerimas. Riigijuht nimetas 2010. aasta novembri tulevahetust kõige nauditavamaks lahinguks alates Korea sõja lõpust 1953. aastal.

KCNA teatel veendus Kim vägede tulejõu võimekuses ning kinnitas viiel saarel asuvad vaenlase sihtmärgid.

Põhja-Korea kuulutas reedel mittekallaletungilepped Lõuna-Koreaga kehtetuks ja teatas kahe riigi vahelise telefoni otseühenduse katkestamisest.

Pyongyang tegi avalduse mõned tunnid päras seda, kui ÜRO Julgeolekunõukogu oli ühehäälselt võtnud vastu resolutsiooni uute sanktsioonide kehtestamisest Põhja-Koreale seoses veebruarikuise tuumakatsetusega.

Põhja-Korea tühistab kõik Põhja ja Lõuna vahel sõlmitud mittekallaletungilepped, seisis Korea rahumeelse taasühendamise komitee (CPRK) avalduses. «Samuti antakse Lõunale teada, et Põhja-Lõuna vaheline telefoni otseühendus katkestatakse viivitamatult,» vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA.

Kahe riigi peamine mittekallaletungilepe pärineb 1991. aastast, kui vaenupooled lubasid erimeelsused rahumeelselt lahendada ja ära hoida juhuslikke sõjalisi kokkupõrkeid.

Lõuna- Korea ühinemisministeeriumi kohaselt seati telefoni otseühendus sisse 1971. aastal ja Pyongyang on sestsaadik selle kaks korda välja lülitanud.

Pinged Korea poolsaarel on jõudnud uude haripunkti. Põhja- Korea ähvardas neljapäeval USAd ja teisi võimalikke agressoreid ennetava tuumarünnakuga ja ütles, et Lõuna-Korea ja USA eelseisvate ühiste sõjaväeõppuste tõttu on sõda möödapääsmatu.

Kolme tuumakatsetuse tõttu, millest viimane toimus 12. veebruaril, on Põhja- Koreale nüüd kehtestatud üks kõigi aegade rangemaid ÜRO sanktsioonirežiime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles