Bulgaaria parlament tunnistas suutmatust päästa tuhandeid juute

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler.
Adolf Hitler. Foto: SCANPIX

Bulgaaria parlament tunnistas reedel esimest korda, et ei suutnud 70 aasta eest päästa riigi aladel elanud 11 000 juuti.

Bulgaaria oli Teises maailmasõjas Natsi-Saksamaa liitlane, kuid «keeldus enam kui 48 000 juudi - Bulgaaria kodaniku - deporteerimisest surmalaagritesse», seisis parlamendi avalduses.

«Ajaloosündmuste objektiivselt hinnates ei saa eitada tõika, et Põhja-Kreekast ja Jugoslaavia kuningriigist, mis olid toona Saksa jurisdiktsiooni all, deporteeriti 11 343 juuti,» tõdesid seadusandjad.

Avalduses mõisteti see Hitleri käsul toime pandud «kuritegu» hukka ja väljendati kahetsust, et «selle takistamine ei olnud Bulgaaria kohalike võimude võimuses».

Bulgaaria on alati tundnud uhkust selle üle, et oli ainus Saksamaa liitlane, millel õnnestus oma juudikogukond päästa. Hoolimata ajaloolaste survest on ametnikud hoidunud mainimast, et Sofia deporteeris juute praegustelt Makedoonia ja Kreeka aladelt, mida riik toona kontrollis.

Bulgaaria avaldab deporteeritute mälestusele esmakordselt austust kolmapäeval Lomi linnas, kust esimesed juudid 1943. aasta 13. märtsil deporteeriti, teatas välisministeerium.

Tseremoonial osalevad Bulgaaria välisminister Nikolai Mladenov ning Kreeka ja Makedoonia ametnikud.

Iisrael on alati tunnustanud Bulgaariat juutide päästjana ning riigid on teatanud mitme mälestusürituse korraldamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles