Ungarlased protestivad põhiseadusmuudatuste vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded un garlased protestisid 9. märtsil põhiseadusmuudatuste vastu.
Tuhanded un garlased protestisid 9. märtsil põhiseadusmuudatuste vastu. Foto: SCANPIX

Tuhanded ungarlased avaldasid eile õhtul meelt kavandatavate põhiseadusmuudatuste vastu, mis tulevad järgmisel nädalal parlamendis hääletusele, vahendas Saksa ringhääling Deutsche Welle.

Meeleavaldajad kardavad, et valitsevate konservatiivide algatus kitsendab kodanike demokraatlikke õigusi. Eelseisva hääletuse tagajärgede pärast tuntakse muret ka rahvusvahelisel tasandil.

Põhiseadusmuudatuste vastased avaldasid konservatiivide peakorteri ees meelt neljapäeval, eile tulid tuhanded inimesed taas tänavatele.

Muudatused 2012. aastal vastu võetud uude põhiseadusesse pannakse parlamendis hääletusele esmaspäeval.

Peaminister Viktor Orbáni valitsuse sõnul on muudatused peamiselt tehnilist laadi. Tema Fideszi partei tahab kirjutada põhiseadusesse meetmed, mille konstitutsioonikohus on viimastel kuudel õigustühiseks kuulutanud.

Muudatuste vastaste sõnul on tegemist piirangutega näiteks kõrgharidusele, sest riigieelarvelistel kohtadel õppivatelt tudengitelt nõutakse pärast õpingute lõppu Ungarisse tööle jäämist.

Kavas on ka piirangud valimiskampaaniale erameedias, mis kriitikute sõnul kahjustaks Ungari demokraatiat. Muu hulgas on ka tänaval magamise keeld.

Muudatustega kahaneks konstitutsioonikohtu võim, sest kõik möödunud aastal jõustunud põhiseaduse alusel langetatud otsused muutuvad õigustühiseks.

Muudatusi on teiste seas tauninud Euroopa Nõukogu, Euroopa Parlament, Euroopa Komisjon ja inimõigusorganisatsioonid.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso helistas reede õhtul Orbánile ning ütles, et valitsus ja parlament peaksid lähtuma «Euroopa Liidu demokraatlikest põhimõtetest».

Orbán vastas kirjaga ning lubas EL-i normidest ja reeglitest kinni pidada, kuid jäi üldsõnaliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles