YLE: Soomes kannab karistust 123 Eesti päritolu isikut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomes karistust kandvate välismaalaste seas on kõige rohkem Eesti päritolu isikuid - 456-st 123, vahendas Soome Rahvusringhääling (YLE) eile.

Kuna Eesti ei ole ratifitseerinud Euroopa Liidu lepingut välismaalastest vangide kodumaale üleviimisest, siis saab seda teha ainult juhul, kui kohus on langetanud väljasaatmisotsuse. Enamik Eesti päritolu vangidest eelistab kanda karistust Soomes, kus kohtusüsteem on leebem kui kodumaal.

«Soomes klassifitseeritakse nad esmakordsete õigusrikkujatena ning nad vabastatakse tingimisi pärast poole karistusaja kandmist. Eestis veedavad vangid trellide taga vähemalt kaks kolmandikku karistusajast,» ütles Jouko Pietilä kriminaalsanktsioonide ametist, mis vastutab kohtuotsuste täideviimise eest.

Välismaalastest vangide toimetamine kodumaale on pikk bürokraatlik protsess ning sellel on mõtet ainult rohkem kui viieaastase vanglakaristuse puhul.

Apellatsioonid võivad venida aastaid, muutes ülejäänud karistusaja liiga lühikeseks, et anda korraldus vangi saatmiseks kodumaale.

Maailma vanglates on ka soomlastest kinnipeetavaid. Soome välisministeeriumi andmetel kannab Rootsis vanglakaristust umbes 270 Soome kodanikku ning veel umbes 30 on vangis Hispaanias, Tais ja Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles