Venemaa süüdistab ELi kiilu löömises, vaatlejad nõrkuses

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova valimiste järel tänavale tulnud inimesed on vaatlejate sõnul üks näide sellest, kuidas EL pole oma idapartneritele just kuigi palju head mõju avaldanud.
Moldova valimiste järel tänavale tulnud inimesed on vaatlejate sõnul üks näide sellest, kuidas EL pole oma idapartneritele just kuigi palju head mõju avaldanud. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi EL püüdis eile Prahas peetud esimest Idapartnerluse tippkohtumist Armeenia, Aserbaidžaani, Gruusia, Moldova Ukraina ja Valgevenega näidata kui kõigile kasulikku asja, süüdistas Venemaa neid uute lõhede tekitamises.



Idapartnerluse initsiatiivi ei tohiks näha kui ida- ja läänebloki uuendamist ega võitlust mõjusfääride pärast, rõhutas kohtumist võõrustanud ELi selle poolaasta eesistujamaa Tšehhi peaminister Mirek Topolánek.

Või nagu ütles natuke teravamalt väljendudes üks anonüümne Tšehhi diplomaat ajalehele EUobserver, on see Venemaa oma probleem. «Nad näevad maailma läbi nullsumma prisma. Meie ei näe,» teatas ta.

Uudisteagentuur AFP tõdes, et Moskva näeb selles lääne soovi õõnestada venelaste autoriteeti piirkonnas, mida nad peavad oma tagahooviks. Vene välisminister Sergei Lavrov tegi juba päev enne kohtumise algust avalduse, kus hoiatas Euroopas uute piirjoonte tekitamise eest.

Paremate soovidega

Samal ajal kui kohtumise enda korraldajad rääkisid sellest, kuidas nad ei soovi mõjualade pärast Venemaaga kakelda, leidsid paljud vaatlejad hoopiski, et siiani pole EL suutnud oma idapiiril asuvatele riikidele just kuigi palju head mõju avaldada. Sest näeb ju eile käivitatud Idapartnerluse programm lisaks vastastikuste majandussuhete süvendamisele ette ka seda, et osalevad riigid arendavad pühendunult demokraatiat ja hea valitsemise tavasid.

Kui Moldova oleks nagu Eesti ning Ukraina nagu Poola, poleks Idapartnerluse järele mingit vajadust, nentisid mõttekoja Euroopa Välissuhete Nõukogu analüütikud Andrew Wilson ja Nicu Popescu eilse Praha tippkohtumise eelõhtul.

Wilson ja Popescu tõid välissuhete nõukogu kodulehel avaldatud analüüsis sissejuhatuseks välja tõiga, et tegelikult on ELi ja selle idanaabrite suhted viimastel aastatel arenenud määral, mida kümnendi eest veel oodata poleks osatud. Näiteks kuuest eilsel tippkohtumisel osalenud riigist viie puhul ületab nende ja ELi vahelise kaubavahetuse maht nende ja Venemaa vahelise, ainus erand on Valgevene.

Mõju minetamas

«Sellegipoolest kaotab EL oma poliitilist tähtsust idas,» märkis nende artikkel aga jätkuks. «Viimaste aastate jooksul pole EL suutnud ära hoida selle piirkonna langemist sügavamale autoritarismi ja ebastabiilsusse.»

«Kriisid idanaabruses – augustisõjast Gruusias jaanuarikuise Ukraina gaasivaidluse ning Moldova valimistele järgnenud vägivallani – on vähendanud ELi naabrite sõprade hulka ELis kõige halvemal võimalikul ajal,» tunnistasid Wilson ja Popescu.

Välissuhete nõukogu analüütikute sõnul sõltub EL aga neist riikidest liiga palju, et neid lihtsalt eirata. «ELil on lihtsam ja odavam investeerida nende riikide majanduslikku ja diplomaatilisse toetamisse enne, kui nende haprad riigiehitamiskatsed peatuvad,» hoiatasid nad. Nende hinnangul ei tohiks EL aga piirduda vaid romantiliste tippkohtumiste pidamise ja filantroopilise abistamisega, vaid ka ise rangemalt tingimusi esitama.

Idapartnerluse tippkohtumine


• Toimus esimest korda eile ELi praeguse eesistujamaa Tšehhi pealinnas Prahas. Idee selline üritus korraldada pärineb samuti Tšehhilt.


• Lisaks ühenduse 27 liikmesmaa esindajale võtsid osa Armeenia, Aserbaidžaani, Gruusia, Moldova, Ukraina ja Valgevene delegatsioon.


• Üritusel käivitati ametlikult uus Idapartnerluse programm, milles pakutakse välja koostöö formaat, mille järgi toimuks iga kahe aasta tagant riigipeade kohtumised ning iga-aastased välisministrite kohtumised.


Allikas: EUObserver, valitsuse kommunikatsioonibüroo

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles