Ungari parlament kiitis heaks vastuolulised põhiseadusmuudatused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored demonstrandid blokeerisid Ungari parlamendihoone sissepääsu protestiks võimupartei Fideszi läbisurutavatele põhiseadusmuudatustele.
Noored demonstrandid blokeerisid Ungari parlamendihoone sissepääsu protestiks võimupartei Fideszi läbisurutavatele põhiseadusmuudatustele. Foto: SCANPIX

Ungari parlament kiitis täna heaks vastuolulised põhiseadusmuudatused, mis kriitikute sõnul kiirendavad riigi demokraatia murenemist.

Muudatused võeti vastu 265 poolt- ja 11 vastuhäälega, 33 saadikut jäid erapooletuks. Peaminister Viktor Orbáni konservatiivsel Fideszil on parlamendis kahekolmandikuline enamus.

Alles 2012. aasta alguses kehtima hakanud uue põhiseaduse neljas muudatus piirab konstitutsioonikohtu võimu ja seadustab uuesti meetmed, mille kohus on viimastel kuudel tunnistanud õigustühiseks. Muu hulgas keelatakse tänaval magamine ja valimisreklaamid erameedias ning kohustatakse õpingute ajal riigi toetust saanud tudengeid jääma pärast õpinguid mõneks ajaks kodumaale.

Konstitutsioonikohus kaotab õiguse kuulutada põhiseadusesse kirjutatud sätted õigustühiseks ja saab seadusmuudatusi hinnata vaid protseduurilistel, mitte enam sisulistel alustel. Samuti kaotab vetoõiguse president, välja arvatud protseduuriliste rikkumiste puhul.

Üks uuendustest defineerib perekonda «abieluna mehe ja naise vahel», mille konstitutsioonikohus varem «liiga kitsapiiriliseks» tunnistas.

Orbáni valitsuse sõnul on muudatused peamiselt tehnilist laadi.

Budapestis avaldasid nädalavahetusel uuenduste vastu meelt tuhanded ungarlased.

Mõni tund enne hääletust hoiatas Euroopa Komisjon, et Ungari peab täitma demokraatlikke norme, ning lubas astuda samme tagamaks, et kõik liikmesmaad täidaksid bloki seadusi. Komisjoni president José Manuel Barroso helistas reede õhtul Orbánile ning ütles, et valitsus ja parlament peaksid lähtuma Euroopa Liidu demokraatlikest põhimõtetest.

Brüsseli ja Orbáni läbisaamist on varjutanud üksjagu teemasid alates meediavabadusest lõpetades keskpanga kontrolliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles