ERR: uus paavst tuleb arvatavasti väljastpoolt Euroopat

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikan.
Vatikan. Foto: SCANPIX

Seekordsetel paavstivalimistel ei ole kindlat favoriiti ning kandidaatidena on mainitud pea kõiki võimukamaid või silmapaistvamaid kandidaate, samas enamik neist on väljastpoolt Euroopat.

Tähelepanuväärne on, et suurem osa kardinalidest, kelle hulgast paavstitrooni hõivaja usutakse tulevat, ei ole pärit Euroopast ja vaid kaks neist on itaallased, seda hoolimata tõigast, et paavsti valivaist 60 kardinalist pooled on Euroopast ning 21 koguni itaallased, vahendas ETV saade «Välisilm».

Siin avaldab mõju ka seik, et enamik katoliiklasi elab tänapäeval ammu väljaspool Euroopat, 42 protsenti neist Ladina-Ameerikas, aga ka nii Euroopa enda kui muu Läänemaailma katoliiklastest kasvav osa ei ole enam Läänemaailma päritolu, näiteks Austraalia katoliiklased on valdavalt hoopis Vietnami taustaga.

Euroopa päritolu katoliiklaste hulgas on aga omakorda väga palju nimekatoliiklasi, kes formaalselt küll kirikusse kuuluvad, missale jõuavad heal juhul aga kord aastas, selge on see, et nende arvamus paavstivalimise puhul mingit mõju ei oma, kui seda arvamust üldse on.

Enamik paavste läbi ajaloo on olnud itaallased, nüüd aga on paavstitiaara juba kaks korda järjestikku mitteitaallase pähe pandud ning seda suundumust usutakse jätkuvat; et uus paavst valituks osutuks, on vaja kahe kolmandiku konklaavil osalevate kardinalide heakskiitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles