Vatikani konklaav alustab uue paavsti valimist täna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kardinalid suundumas konklaavi eelsele nõupidamisele
Kardinalid suundumas konklaavi eelsele nõupidamisele Foto: SCANPIX

Kardinalide erinõupidamine ehk konklaav alustab täna uue paavsti valimisega.

Uus paavst loodetakse nimetada enne lihavõtteid, edastab Reuters.

Konklaavi peetakse Vatikani kuulsas Sixtuse kabelis ning turvameetmed on seal üliranged. Konklaavi kuulub 115 kardinali kogu maailmast ning rohkem kui pooled neist on Euroopast.

Sedelitega hääletus toimub esimesel päeval pärastlõunal, järgnevatel päevadel kaks korda hommikul ja kaks korda pärastlõunal. Hääletus jätkub seni, kuni keegi kardinalidest saab kaks kolmandikku häältest.

Pärast iga hääletust sedelid põletatakse. Kui põletatavatele sedelitele lisatakse ainet, mis annab musta suitsu, siis tähendab see, et paavsti ei ole veel valitud. Valge suits näitab, et uus paavst on olemas.

Endine paavst Benedictus XVI astus tagasi 28. veebruaril tervislikel põhjustel. Ta hakkas kandma tiitlit emeriitpaavst ning ta asus elama Rooma lähedale Castel Gandolfosse paavstide suveresidentsi.

Asjatundjate sõnul ei ole nüüdsel paavsti valimisel ühtegi kardinali, kes oleks suursoosik.

Kui eelmisel korral paavsti valiti, siis oli Saksa kardinal Jospeh Ratzinger juba varem väga populaarne ning ta valiti üsna kiiresti paavstiks. Nüüd on olukord teine ning Ratzingeri sarnane kandidaat puudub.

Kardinalid pidasid möödunud nädalal konklaavi eel mitu nõupidamist. Itaalia meedia andmetel kerkis neis esile katoliku kiriku maine puhastamise ja seksuaalse ärakasutamise teema. Ekspertide sõnul võidakse nüüd valida paavstiks see kardinal, kes suudab nende probleemidega toime tulla.

Teiseks keeruliseks probleemiks on Vatileaksi-skandaal ehk paavsti eradokumentide sisu jõudmine ajakirjandusse. Sellega seoses paljastus Vatikaniga seostatav korruptsioon ja võimuvõitlus.

Samuti võidakse valida uueks paavstiks isik, kes suudab katoliiklust kaasaegsemaks muuta.

Kui uus paavst on valitud, teatab kardinalide kolleegiumi juht Püha Peetruse basiilika keskrõdult ladina keeles «Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam! Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum (kodanikunimi), Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem (perekonnanimi), Qui sibi nomen imposuit (paavstinimi).»

Pärast seda teadet esitletakse uut paavsti ning ta annab oma õnnistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles