Hiina raketikatsetus kahjustas Vene teadussatelliiti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina raketikatsetus kahjustas Vene teadussatelliiti
Hiina raketikatsetus kahjustas Vene teadussatelliiti Foto: SCANPIX

Hiina tegi 2007. aastal raketikatsetuse, mille tõttu üks Venemaa satelliitidest kasutuskõlbmatuks muutus.

Hiina saatis 1999. aastal orbiidile Feng Yun 1C nime kandva ilmasatelliidi, edastab AFP.

Kaheksa aastat hiljem olid selle päevad loetud ning Hiina otsustas seda satelliiti kasutada raketikatsetuse sihtmärgina.

Keskmaa raketi katse õnnestus ja kasutuskõlbmatu satelliit hävines. Kuid sellele raketikatsetusele järgnes üllatus, kuna hävitatud satelliidi tükk lendas selle aasta jaanuaris vastu Venemaa BLITS teadussatelliiti, mis arvatakse saanud nii raske kahjustuse, et see on kasutuskõlbmatu.

Venemaa teadlased märkasid BLITS satelliidi trajektooril kõrvalekallet selle aasta veebruari alguses. Nad kontakteerusid satelliitide liikumist jälgiva rahvusvahelise keskusega.

Uurimine näitas, et probleemi sai põhjustada vaid Hiina satelliidist pärit osa, mis tegelikkuses oleks pidanud BLITZ satelliidist mööda lendama.

Kosmoseasjatundjad on juba aastakümneid rääkinud kosmoseprügi probleemist.

Selle tõttu ei pidanud nad imeks, et Hiina 2007. aasta raketikatsetus, mille tagajärjel satelliit Feng Yun lagunes sadadeks osadeks, tekitas mitmes riigis kriitikat.

Praegu ei ole olemas veel sellist tehnoloogiat, mis aitaks Maa lähedast ala kiiresti ja efektiivselt prahist puhastada.

Välja on pakutud, et inimtekkelise kosmoseprügi saaks hävitada laserite abil. Nende abil suunatakse kosmoseprügi Maa suunas ning hävitatakse atmosfääris.

Probleemiks on veel ka see, et kosmosepraht laguneb pidevalt väikesemateks osadeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles