Venemaa töötab välja kava asteroidide tõrjumiseks

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA illustratsioon Maast 15. veebruaril rekordlähedalt möödunud asteroidist 2012 DA14.
NASA illustratsioon Maast 15. veebruaril rekordlähedalt möödunud asteroidist 2012 DA14. Foto: SCANPIX

Vene riigiametnikud tutvustasid täna ideid, kuidas ära hoida meteooride kokkupõrkeid Maaga – muu hulgas võidakse asteroididele kinnitada signaalandurid või hävitada need tuumapommiga.

Asteroiditabamuste ärahoidmine pole Venemaal enam ulmeline teema, vaid poliitiline reaalsus. Veebruarikuine meteoriidisadu Tšeljabinski oblastis tekitas hirmu, mis võib juhtuda, kui palju suurem taevakeha Maal mõne asustatud piirkonna kohale kukub, vahendas AFP.

Vene kosmoseagentuuri juht Vladimir Popovkin ütles parlamendi ülemkojas toimunud konverentsil, et võimud jälgivad tähelepanelikult asteroidi Apophis, mis 23 aasta pärast Maa lähedale peaks jõudma.

«Tahame asteroid Apophisele panna «majaka», et tuvastada selle täpne orbiit ja välja selgitada, milliseid edasisi samme astuda seoses asteroidi lähenemisega Maale 2036. aastal,» ütles Popovkin Vene uudisteagentuuride teatel.

NASA on öelnud, et nende arvutuste kohaselt pole mingit ohtu, et Apophis Maad tabaks.

Popovkini sõnul võib Venemaa juba selle aasta lõpuks saada valmis esialgse riikliku plaani kosmoseohtude tõrjumiseks, kuid reaalsed meetmed võetakse kasutusele kõige varem 2018.-2020. aastal.

Ta ei kommenteerinud programmi maksumust. Vene uudisteagentuuride sõnul võib see ulatuda umbes 58 miljardi rublani (1,45 miljardit eurot).

Vene tuumaagentuuri Rosatom kõrge ametnik Oleg Šubin ütles samal konverentsil, et vähemalt ühekilomeetrise läbimõõduga asteroidi hävitamine tuumaplahvatusega nõuaks vähemalt megatonnilise võimsusega pommi.

Šubin ütles, et asteroidi kokkupõrke tõenäosus Maaga on väike, kuid see võib juhtuda igal ajal. «Lähitulevikus ei näe ma ühtki teist ohtu, millega kaasneks inimtsivilisatsiooni lagunemine,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles