Pyongyang kinnitas vaherahuleppe kehtetust ja ähvardas «vaenlasi»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid õppusel.
Põhja-Korea sõdurid õppusel. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea kinnitas täna 1953. aastal Korea sõja lõpetanud relvarahust taganemist ja ähvardas järgmise sammuna õppusi korraldavatele Ühendriikidele ja Lõuna-Koreale sõjalise vastulöögi anda.

«Tõelise sõjaõhutamisega tegelevad Washington ja selle marionetid Soulis,» vahendas Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA kaitseministeeriumi avaldust. «Soovitame neil tungivalt meeles pidada, et relvarahulepe enam ei kehti ning meid ei piira Põhja-Lõuna mittekallaletungideklaratsioon,» lausus ministeeriumi kõneisik.

«Õigluse jalule seadmiseks seisab ees Rahvaarmee halastamatu vastulöök meie vaenlastele,» lisas ta.

Pyongyang teatas möödunud nädalal 1953. aasta vaherahuleppest taganemisest vastusena USA-Lõuna-Korea esmaspäeval alanud iga-aastastele õppustele ning ÜRO otsusele stalinistlikule riigile täiendavad sanktsioonid kehtestada.

Lõuna-Korea teatas teisipäeval, et ei tunnista põhjanaabri otsust taganeda ühepoolselt Korea sõja relvarahust, ning kutsus Pyongyangi oma sõjakat retoorikat vaigistama.

Relvarahuleppest taganemine avab teoreetiliselt tee vaenutegevuse jätkumisele, sest Koread pole pärast 1950.-53. aasta sõda ametlikku rahulepingut sõlminud. Omal ajal kiitis vaherahuleppe heaks ÜRO Peaassamblee.

Maailmaorganisatsiooni pressiesindaja Martin Nesirky ütles esmaspäeval järgmist: «Tahan rõhutada, et ÜRO peaassamblee heaks kiidetud vaherahulepe on endiselt kehtiv, sest selle sätted ei luba ühelgi osalisel sellest ühepoolselt taganeda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles