Pariis: Süüria ülestõusnuid relvastatakse ka ilma ELi toetuseta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse välisminister Laurent Fabius.
Prantsuse välisminister Laurent Fabius. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa ja Suurbritannia relvastavad Süüria ülestõusnuid ka ilma Euroopa Liidu toetuseta, teatas Prantsuse välisminister Laurent Fabius täna.

Pariis ja London kutsuvad tooma ELi järgmise kohtumise Süüria relvaembargo üle varasemale ajale ning otsustavad ise ülestõusnute relvastamise küsimuse, kui EL ei suuda selles üksmeelele jõuda, ütles minister.

Prantsusmaa ja Suurbritannia küsivad «eurooplastelt, kuidas tühistada relvaembargo nii, et vastupanuvõitlejatel on võimalik end kaitsta», lisas Fabius usutluses raadiojaamale France info.

Kui EL embargo tühistamist ei toeta, otsustavad Prantsuse ja Briti valitsus ise ülestõusnuid relvadega varustada, lisas ta, rõhutades, et Prantsusmaa on «suveräänne riik».

Järgmine ELi kohtumine Süüria relvaembargo asjus on kavas mai lõpus, kuid Pariis ja London tahavad tuua selle varasemale ajale.

«Me peame kiiresti tegutsema,» ütles Fabius, kelle sõnul ei ole võimatu, et kohtumine toimub juba enne märtsi lõppu.

Briti peaminister David Cameron ütles täna, et Suurbritannia kaalub ELi relvakeelu eiramist ja Süüria ülestõusnute relvadega varustamist, kui see aitaks president Bashar al-Assadi kukutada.

EL muutis veebruaris embargot nii, et liikmesriikidel on võimalik toetada ülestõusnuid «mittesurmava» varustuse ja väljaõppega, embargo täieliku tühistamiseni aga ei mindud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles