USA vabadussamba kroon avatakse iseseisvuspäeval

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabadussammas pilvise New Yorgi taeva taustal.A
USA vabadussammas pilvise New Yorgi taeva taustal.A Foto: AFP / Scanpix

New Yorgi sadama lähedal kõrguva kuulsa vabadussamba kroonis asuv vaateplatvorm avatakse sel suvel huvilistele esimest korda pärast 9/11 terrorirünnakuid.

USA demokraatide administratsiooni siseminister Ken Salazar kinnitas otsust täna hommikul kuju tipust NBC päevakajalisele saatele «Today» edastatud teates, vahendas Associated Press.

Kõrge platvorm tehakse pärast peaaegu kaheksa aasta pikkust vaheaega uuesti lahti 4. juulil ehk iseseisvuspäeval. Samba tippu pääseb kitsast trepist, millel on 168 astet, ning ministri sõnul hakatakse sinna lubama kuni 30 külastajat tunnis.

2001. aasta terrorirünnakute järel suletud hiidnaise sisse pole külastajaid seni lubatud, ehkki samba postament ja alumine vaateplatvorm on vahepeal avatud. Enne ja pärast krooni avamist tehakse seal veel korrastustöid.

1886. aastal valminud vabadussammas oli prantslaste hilinenud kingitus ühendriiklastele nende iseseisvusdeklaratsiooni sajanda juubeli puhul. Selle autor on skulptor Frederic Auguste Bartholdi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles